Na 12-15 kawałków (blaszka 20 na 25 cm)
Przygotowanie: ok. 30 minut
Schładzanie ciasta: 60 minut plus pieczenie ok. 40 minut
Kruche ciasto ze śliwkami – składniki:
- 300 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki soli
- 200 g zimnego masła plus do formy
- duże żółtko
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 1 kg śliwek
- cukier puder
Jak zrobić pyszne ciasto ze śliwkami:
1. Mąkę przesiewamy na stolnicę lub kuchenny blat, dodajemy proszek do pieczenia, cynamon, sól i cukier, mieszamy.
2. Schłodzone masło kroimy w kostkę, dodajemy do mąki wymieszanej z pozostałymi składnikami i siekamy szerokim nożem, zagarniając mąkę i masło, żeby składniki zaczęły się łączyć.
3. Dodajemy żółtko i szybko zagniatamy dłońmi ciasto. Jeśli ciasto trudno się zagniata, dolewamy 1-2 łyżki lodowatej wody.
4. Z ciasta robimy dwa podobnej wielkości kawałki. Jeden wkładamy do plastikowego pojemnika i wstawiamy do lodówki na 60 minut. Drugą częścią ciasta wylepiamy formę posmarowaną wcześniej masłem i wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Formę z ciastem wstawiamy na 30 minut do lodówki.
5. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st.
6. Ciasto w foremce nakłuwamy w kilkunastu miejscach widelcem (żeby nie wybrzuszyło się podczas pieczenia) i wstawiamy na 10-15 minut do piekarnika, by się podpiekło i wyschło. Dzięki temu zabiegowi sok z piekących się później na nim owoców nie rozmoczy go.
7. Gdy spód ciasta się podpieka, śliwki myjemy, osuszamy, wyjmujemy z nich pestki, a owoce kroimy wzdłuż na połówki lub ćwiartki.
8. Podpieczony spód studzimy i układamy na nim śliwki. Na owocach układamy rwane ze schłodzonego kawałka okruchy ciasta (jeżeli ciasto jest bardzo twarde, możemy je zetrzeć na tarce o dużych oczkach i powstałymi wiórkami posypać śliwki). Wierzch ciasta delikatnie dociskamy do owoców.
9. Formę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 30-40 minut, aż się zrumieni.
10. Ciasto ze śliwkami studzimy w formie i posypujemy cukrem pudrem. Kroimy dopiero wtedy, kiedy całkiem wystygnie.
Przepis na kruche ciasto ze śliwkami – sprawdzone porady:
* Ciasto ze śliwkami najlepiej smakuje tuż po upieczeniu podane np. z kulką śmietankowych lodów. Niestety może się wtedy kruszyć podczas krojenia.
* Zamiast świeżych śliwek, do ciasta możemy dodać przygotowane wcześniej śliwkowe nadzienie, wtedy owoce na pewno nie rozmoczą ciasta podczas pieczenia i stygnięcia. Jak je przygotować: śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na połówki, usuwamy pestki. Owoce wykładamy na dużą patelnię, dodajemy 50 g cukru, łyżkę cukru waniliowego i smażymy 15-20 minut, aż śliwki zmiękną, a powstały sok się zredukuje. Do tak przygotowanych owoców dodajemy łyżkę skrobi ziemniaczanej wymieszanej wcześnie z łyżką zimnej wody, mieszamy, zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Tak przygotowaną masę śliwkową wykładamy na podpieczony i wystudzony spód kruchego ciasta, przykrywamy drugim kawałkiem ciasta, dalej postępując jak w przepisie powyżej.
Do pâte sucrée się daje.