Na15 kawałków (blacha o wymiarach 30 na 20 cm)
Przygotowanie: ok. 60 minut plus 90-140 minut wyrastanie ciasta
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką - składniki:
Na ciasto drożdżowe:
- 30 g świeżych drożdży
- 45 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- 250-300 ml mleka
- 450 g śliwek
- 2 jajka
- żółtko
- 100 g miękkiego masła
- szczypta soli
Na kruszonkę:
- 75 g mąki
- 30 g cukru
- szczypta soli
- 50 g dobrze schłodzonego masła
- cukier puder (do posypania ciasta)
Jak zrobić proste ciasto drożdżowe:
1. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego te produkty, które tego wymagają, wyjmujemy z lodówki na godzinę przed robieniem ciasta.
2. Na zaczyn rozcieramy w miseczce drożdże z łyżeczką cukru. Kiedy zrobią się płynne, dodajemy 2-3 łyżki mąki, dolewamy ok. 150 ml ciepłego mleka i dokładnie ucieramy. Odstawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
3. W tym czasie śliwki myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i odstawiamy.
4. Pozostałą mąkę i mleko, jajka, żółtko, miękkie masło, szczyptę soli oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy przekładamy do miski miksera, montujemy hak do wyrabiania ciasta i mieszamy całość 7-8 minut (ciasto będzie dosyć rzadkie i klejące). Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na 90-120 minut do wyrośnięcia.
5. Na kruszonkę w misce rozcieramy między palcami mąkę, cukier, sól i masło, żeby z ciasta powstało coś na kształt grubego piasku i wstawiamy ją do lodówki.
6. Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko podsypaną mąką stolnicę i krótko zagniatamy. Jeśli nadal będzie rzadkie, dodajemy jeszcze odrobinę mąki, zagniatamy i przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta drożdżowego układamy połówki śliwek miąższem do góry, posypujemy kruszonką i odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia.
7. Kiedy placek wyrasta, rozgrzewamy piekarnik do temperatury 160 st.
8. Ciasto wstawiamy do piekarnika na ok. 25 minut. Podczas pieczenia nie otwieramy pieca!
9. Gotowe ciasto podajemy posypane cukrem pudrem.
Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką – sprawdzone porady:
* W cieście drożdżowym bardzo ważny jest zaczyn. Jeśli przez 15 minut nie urośnie, to nie warto łączyć go z resztą ciasta. Niestety trzeba zrobić nowy zaczyn z nowych drożdży, bo wcześniej użyte były prawdopodobnie zwietrzałe.
* Do wypieków możemy używać drożdży świeżych lub suszonych. Drożdży suszonych dodajemy zawsze dwa razy mniej co świeżych.
* Sól w cieście spowalnia produkcję drożdży, a jej bezpośredni kontakt z drożdżami może je zabić. Dlatego sól dodajemy dopiero do wyrabianego ciasta.
* Ciasto drożdżowe powinno wyrastać dwukrotnie. Najpierw po wyrobieniu ciasta, potem po uformowaniu go w kształt placka, bułeczki, pączka itp. Wyrastające ciasto musimy zawsze przykryć kuchennym ręczniczkiem lub folią spożywczą, to zapobiegnie utracie wilgotności i jego obsychaniu.
* Ciasto możemy wyrobić ręcznie, dosypując mąkę stopniowo, w miarę wyrabiania i pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz albo wyrabiać mikserem za pomocą haka. Ciasto jest dobrze wyrobione, jeśli zrobione w nim palcem wklęśnięcie wróci do stanu pierwotnego.
* Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką to jeden z najpyszniejszych wypieków, ale zamiast śliwek możemy też wykorzystać inne owoce sezonowe: rabarbar, truskawki, maliny, jagody, brzoskwinie, wiśnie, jabłka.
* Chrupiąca, słodka kruszonka to znakomity dodatek do drożdżowego ciasta. Z nią również możemy poeksperymentować dodając do niej np. cukier waniliowy, cukier migdałowy albo cynamon.