Porcje: 12-15 (blaszka 30 na 20 cm)
Przygotowanie: ok. 20 minut plus 40 minut pieczenie
Ciasto ucierane z jabłkami – składniki:
- 3 jabłka, np. szara reneta, golden delicious, ligol
- masło i tarta bułka do formy
- 4 jajka – zerówki lub od kur z wolnego wybiegu
- 10 łyżek cukru
- 10 łyżek oleju rzepakowego
- 10 kopiastych łyżek mąki pszennej
- duża szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania owoców i ciasta
- cynamon (opcjonalnie)
Jak zrobić szybkie ciasto z jabłkami:
1. Formę do ciasta natłuszczamy masłem i wysypujemy tartą bułką.
2. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st., włączając funkcję góra-dół.
3. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne, owoce układamy na półmisku i posypujemy cukrem pudrem.
4. Do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy 10 łyżek cukru i miksujemy, aż powstanie jasna, puszysta masa.
5. Następnie dodajemy 10 łyżek oleju i znów 2-3 minuty miksujemy, po czym dodajemy 10 łyżek mąki, sól, proszek do pieczenia i miksujemy całość jeszcze 2-3 minut.
6. Ciasto przelewamy do wysmarowanej formy, na wierzchu ciasta równomiernie rozkładamy obrane cząstki jabłka i wstawiamy placek do piekarnika z na 40 minut.
7. Po tym czasie sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone, wbijając w nie suchy patyczek. Jeśli patyczek po wyjęciu z ciasta jest suchy, to znaczy, że placek jest gotowy, jeżeli jednak patyczek jest wciąż wilgotny, dopiekamy ciasto jeszcze 5-7 minut.
8. Ciasto studzimy i jeśli chcemy, posypujemy je cukrem pudrem lub cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Przepis na ucierane ciasto z jabłkami z olejem – sprawdzone porady:
* Warto przypomnieć, że wszystkie składniki na ciasto ucierane z jabłkami powinny mieć temperaturę pokojową, wtedy nasz placek na pewno dobrze wyrośnie i będzie puszysty.
* Według tego samego przepisu zrobimy ciasto z rabarbarem, z truskawkami, morelami, wiśniami, śliwkami czy gruszkami.
* To szybkie i tanie ciasto z jabłkami może mieć swoją bardziej wypasioną wersję, wtedy zamiast oleju, dodajemy do ciasta roztopione w rondelku, ostudzone prawdziwe masło (ok. 150 g).
Irytujące są te wszystkie przepisy, które zaczynają się od włączenia piekarnika czyli bezsensownego marnowania energii.
Poza tym chyba każdy ma, a jak nie ma, to powinien sobie sprawić, wagę kuchenną.
Miary jak "kopiasta łyżka" czy "pół szklanki" wystarczą na ciasto spulchniane proszkiem do pieczenia, ale ta łyżeczka też powinna być kopiasta.
Takie ciasto, ale z masłem i otartą skórką z cytryny, wymieszane z poszatkowanymi jabłkami i wzbogacone łyżką irlandzkiej whiskey znane jest jako "Irish Kerry Cake" i świetne na ciepło z kulką lodów waniliowych.
No i na koniec: dodanie szczypty soli wyostrza inne smaki każdego ciasta oraz poprawia jego strukturę.
Zazwyczaj przygotowane ciasto wkładamy do gorącego piekarnika, czyli trzeba go rozgrzać. To nie jest marnowanie energii.
Margosia Kasia to chyba niedobry tłuszcz palmowy. O ten olej tu chodzi. Moja mam skądś przywlokła ten przepis za Gierka. Od lat wychodzi, nasze flagowe to ze śliwkami.
Forma powinna mieć wielkość ok. 17x 27 cm
Prawdopodobnie nie, skoro w przepisie piszą o zerówkach z wolnego wybiegu.
I musisz też natrudzić się i pokroić jabłka tak, żeby plastry miały kształt ósemek!
Inaczej nie wyjdzie.
Ale za to nie musisz ważyć mąki:-)
A jednak proste - na cztery części to "na ćwiartki", a te ćwiartki jeszcze na pół i wtedy jest 8 części pokrojonych "na ósemki".