Porcje: 12-15 (blaszka 30 na 20 cm)
Przygotowanie: ok. 20 minut plus 40 minut pieczenie 

Ciasto ucierane z jabłkami – składniki:

  • 3 jabłka, np. szara reneta, golden delicious, ligol 
  • masło i tarta bułka do formy 
  • 4 jajka – zerówki lub od kur z wolnego wybiegu
  • 10 łyżek cukru 
  • 10 łyżek oleju rzepakowego 
  • 10 kopiastych łyżek mąki pszennej
  • duża szczypta soli 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • cukier puder do posypania owoców i ciasta 
  • cynamon (opcjonalnie) 

Jak zrobić szybkie ciasto z jabłkami: 

1. Formę do ciasta natłuszczamy masłem i wysypujemy tartą bułką.

2. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st., włączając funkcję góra-dół. 

3. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne, owoce układamy na półmisku i posypujemy cukrem pudrem. 

4. Do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy 10 łyżek cukru i miksujemy, aż powstanie jasna, puszysta masa. 

5. Następnie dodajemy 10 łyżek oleju i znów 2-3 minuty miksujemy, po czym dodajemy 10 łyżek mąki, sól, proszek do pieczenia i miksujemy całość jeszcze 2-3 minut.

6. Ciasto przelewamy do wysmarowanej formy, na wierzchu ciasta równomiernie rozkładamy obrane cząstki jabłka i wstawiamy placek do piekarnika z na 40 minut.

7. Po tym czasie sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone, wbijając w nie suchy patyczek. Jeśli patyczek po wyjęciu z ciasta jest suchy, to znaczy, że placek jest gotowy, jeżeli jednak patyczek jest wciąż wilgotny, dopiekamy ciasto jeszcze 5-7 minut.

8. Ciasto studzimy i jeśli chcemy, posypujemy je cukrem pudrem lub cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Przepis na ucierane ciasto z jabłkami z olejem – sprawdzone porady: 

* Warto przypomnieć, że wszystkie składniki na ciasto ucierane z jabłkami powinny mieć temperaturę pokojową, wtedy nasz placek na pewno dobrze wyrośnie i będzie puszysty.  

* Według tego samego przepisu zrobimy ciasto z rabarbarem, z truskawkami, morelami, wiśniami, śliwkami czy gruszkami. 

* To szybkie i tanie ciasto z jabłkami może mieć swoją bardziej wypasioną wersję, wtedy zamiast oleju, dodajemy do ciasta roztopione w rondelku, ostudzone prawdziwe masło (ok. 150 g).