Na formę 24 na 28 cm
Przygotowanie: 70 minut

Blondie z jabłkami – składniki:

  • 2-3 jabłka
  • 150 g białej czekolady
  • 3 łyżki śmietanki 30 proc.
  • 2 duże jajka
  • 150 g oleju
  • 260 g mąki
  • 100 g brązowego cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • szczypta soli

Jak zrobić jabłkowe blondie:

1. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kosteczkę.

2. Czekoladę siekamy na drobne kawałki. 100 g czekolady przekładamy do rondelka, mieszamy ze śmietanką i topimy na małym ogniu przez 2-3 minuty, następnie, cały czas mieszając, czekamy aż czekolada całkiem się roztopi, odstawiamy z ognia i lekko studzimy. Pozostałe 50 g czekolady odstawiamy.

3. W misce mieszamy 2 jajka z olejem.

4. W osobnym naczyniu mieszamy przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon i sól.

5. Do suchych składników dodajemy jajka wymieszane z olejem, ciepłą czekoladę i miksujemy na gładką masę. Na koniec wrzucamy pokrojone jabłka, kawałki białej czekolady i mieszamy szpatułką.

6. Ciasto przelewamy do formy, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy 40-45 minut w 180 st.

7. Studzimy i kroimy na kawałki.