Na formę 24 na 28 cm
Przygotowanie: 70 minut
Blondie z jabłkami – składniki:
- 2-3 jabłka
- 150 g białej czekolady
- 3 łyżki śmietanki 30 proc.
- 2 duże jajka
- 150 g oleju
- 260 g mąki
- 100 g brązowego cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- szczypta soli
Jak zrobić jabłkowe blondie:
1. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kosteczkę.
2. Czekoladę siekamy na drobne kawałki. 100 g czekolady przekładamy do rondelka, mieszamy ze śmietanką i topimy na małym ogniu przez 2-3 minuty, następnie, cały czas mieszając, czekamy aż czekolada całkiem się roztopi, odstawiamy z ognia i lekko studzimy. Pozostałe 50 g czekolady odstawiamy.
3. W misce mieszamy 2 jajka z olejem.
4. W osobnym naczyniu mieszamy przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon i sól.
5. Do suchych składników dodajemy jajka wymieszane z olejem, ciepłą czekoladę i miksujemy na gładką masę. Na koniec wrzucamy pokrojone jabłka, kawałki białej czekolady i mieszamy szpatułką.
6. Ciasto przelewamy do formy, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy 40-45 minut w 180 st.
7. Studzimy i kroimy na kawałki.