Na 10 porcji
Przygotowanie: 60 minut

Piegusek – składniki:

  • 250 g masła
  • 300 g cukru
  • 4 jajka
  • 200 g mąki
  • 100 g mielonych migdałów
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g suchego maku
  • 250 ml mleka
  • kilka kropel olejku pomarańczowego (opcjonalnie)
  • masło do formy
  • 200 g płatków migdałowych

Jak zrobić pieguska:

1. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, rozcieramy razem.

2. Dodajemy mąkę wymieszaną z mielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia i makiem, dalej ucieramy.

3. Wlewamy mleko i kilka kropli olejku pomarańczowego (opcjonalnie), rozcieramy.

4. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z ciastem.

5. Formę do pieczenia smarujemy masłem, nakładamy ciasto. Posypujemy grubą warstwą płatków migdałowych.

6. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 st.