Na 10 porcji
Przygotowanie: 60 minut
Piegusek – składniki:
- 250 g masła
- 300 g cukru
- 4 jajka
- 200 g mąki
- 100 g mielonych migdałów
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g suchego maku
- 250 ml mleka
- kilka kropel olejku pomarańczowego (opcjonalnie)
- masło do formy
- 200 g płatków migdałowych
Jak zrobić pieguska:
1. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, rozcieramy razem.
2. Dodajemy mąkę wymieszaną z mielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia i makiem, dalej ucieramy.
3. Wlewamy mleko i kilka kropli olejku pomarańczowego (opcjonalnie), rozcieramy.
4. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z ciastem.
5. Formę do pieczenia smarujemy masłem, nakładamy ciasto. Posypujemy grubą warstwą płatków migdałowych.
6. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 st.