Ten deser przygotujecie w mniej niż godzinę, wystarczy obrać jabłka, wymieszać je z przyprawami i zapiec.

Dla 4-5 osób
Czas: przygotowanie 10 minut, pieczenie 25 minut

Pieczone jabłka – składniki na 5 porcji

  • 3 łyżki zimnego masła (ok. 60 g) plus jedna do natłuszczania formy
  • 6 dużych jabłek*
  • sok z połowy cytryny
  • 3–4 łyżki cukru (białego, trzcinowego, syropu klonowego lub miodu)
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka cukru waniliowego

Pieczone jabłka – przepis krok po kroku:

1. Przygotowujemy pracę. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st., włączając funkcję góra - dół. Naczynie żaroodporne lub pojedyncze kokilki natłuszczamy masłem.

2. Szykujemy owoce. Jabłka myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne, owoce kroimy na ósemki. W dużej misce mieszamy jabłka z sokiem z cytryny, cukrem (miodem lub syropem klonowym), cynamonem i wanilią, przekładamy do naczynia żaroodpornego (lub do kokilek), równomiernie rozkładamy, na wierzchu układamy pokrojone kawałeczki masła.

Rada: Przed zapieczeniem jabłka możemy dodatkowo posypać rodzynkami, orzechami lub płatkami migdałowymi.

3. Pieczemy. Jabłka pieczemy ok. 25, aż będą miękkie i lekko skarmelizowane. W połowie pieczenia delikatnie je mieszamy, by sos i masło równomiernie pokryły owoce.

Rada: Jeśli chcemy, żeby jabłka były bardziej skarmelizowane i miały delikatnie chrupiącą skorupkę, pod na 5 minut przed końcem pieczenia zwiększamy temperaturę do 200 st. (możemy też włączyć na 2-3 minuty grill).

4. Podanie. Pieczone jabłka podajemy na ciepło - same, z lodami waniliowymi albo z bitą śmietaną.

Rada: Jeżeli nie zjedliśmy jabłek (choć to raczej niemożliwe), możemy je zjeść na zimno, dorzucając owoce do owsianki, ryżu czy naleśników.

  • Do tego deseru najlepsze będą jabłka lekko kwaskowe, ale które po upieczeniu wciąż pozostają dość twarde: ligol, jonagold, idared, cortland, szara reneta, gloster lub bardziej słodkie golden delicious.