Mus czekoladowy przygotujemy w pół godziny, roztapiając najpierw czekoladę w kąpieli wodnej, następnie ubijając białka oraz śmietankę, łącząc delikatnie wszystkie składniki deseru, schładzając go w lodówce i na koniec dekorując.
Dla 4 osób
Czas: przygotowanie 30 minut, schładzanie 2-3 godziny
Mus czekoladowy – składniki na 4 porcje:
- 200 g gorzkiej czekolady (ok. 70%)
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 ml mocno schłodzonej śmietanki 30-proc. lub 36-proc.
- szczypta soli
- 8-10 kakaowych lub czekoladowych ciasteczek (80-100 g)
- żelki owocowe w kształcie dżdżownic
Mus czekoladowy – przepis krok po kroku:
1. Przygotowujemy składniki. Śmietankę mocno schładzamy przez godzinę w lodówce. Czekoladę kroimy na małe kawałki, przekładamy do metalowej miski dopasowanej wielkością do garnka, w którym będziemy szykować kąpiel wodną. Jajka dokładnie myjemy, osuszamy, żółtka oddzielamy od białek.
2. Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej. Do garnka wlewamy niewielką ilość wody – tak, by sięgała do 2-3 cm wysokości ścianek naczynia, podgrzewamy, aż zacznie się gotować, zmniejszamy ogień do minimum (woda ma tylko parować, nie bulgotać). Na garnku stawiamy miskę z posiekaną czekoladą i od czasu do czasu mieszamy, aż się roztopi, stanie gładka i jednolita, uważając, żeby do masy czekoladowej nie dostała się ani kropelka wody, bo wtedy czekolada się rozwarstwi. Odstawiamy, żeby lekko ostygła.
Rada. Jeśli nie mamy metalowej miski, możemy użyć miski ceramicznej – wtedy wstawiamy ją do sitka umieszczone nad wodą i postępujemy jak wyżej.
Do roztapiania czekolady warto też wykorzystać kuchenkę mikrofalową – połamaną czekoladę wstawiamy do kuchenki i podgrzewamy, włączając ją impulsowo na 15-20 sekund i sprawdzając, czy czekolada już jest gotowa.
3. Ubijamy składniki. Najpierw w dużej misce ubijamy bardzo mocno schłodzoną śmietankę – powinna być ubita, puszysta, ale nie bardzo sztywna. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Kiedy piana będzie już bardzo sztywna, dodajemy partiami cukier puder i niezbyt długo ubijamy, aż masa stanie się lekko lśniąca
4. Łączymy składniki na mus. Do lekko przestudzonej czekolady dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy, następnie dokładamy śmietankę i delikatnie mieszamy, na koniec dodajemy partiami pianę z białek, delikatnie mieszając całość szpatułką.
5. Schładzanie. Gotowy mus przekładamy do szklaneczek i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny (albo dłużej).
6. Podanie. Przed podaniem deseru, kruszymy kakaowe ciastka na żwirek, posypujemy nimi mus i deser dekorujemy żelkami.
Rada: Ciastka najlepiej pokruszyć wałkiem do ciasta, przekładając je wcześniej do strunowego woreczka.
Przepis na mus czekoladowy – sprawdzone porady:
- W podobny sposób możemy przygotować mus z czekolady mlecznej albo białej.
- Deser (jeśli robimy go z innej okazji niż na halloween, warto udekorować go bitą śmietaną, sosem malinowym albo smażonymi plastrami pomarańczy).
- Czy można przygotować mus czekoladowy bez jajek – oczywiście! 200 g czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, ubijamy na sztywno śmietankę (250 g), pod koniec ubijania dodajemy do niej łyżkę cukru pudru, następnie do roztopionej czekolady dodajemy ok. 1/3 ubitej śmietany i delikatnie mieszamy, by ją rozrzedzić, a potem dodajemy resztę śmietany i ostrożnie mieszamy szpatułką, aż masa będzie jednolita i lekka. Gotowy mus przekładamy do szklanek i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
- Wersja wegańska? Jasne! Wegański mus czekoladowy

I mize to jest cos, co należałoby zbadac, co? Np dodac na koniec szczypiorek i wułala, czekolada na wytrawno!
Proponuję jeszcze mocniej: okropnie pyszny.
Strasznie to chyba jest tradycja Halloween:)
A może bardzo pyszny?