Dla 2 osób
Czas: przygotowania: 15 minut, gotowanie: 5-7 minut

Kisiel dyniowo-cytrusowy z pigwą – składniki:

  • 2 pomarańcze
  • cytryna
  • 2 szklanki musu dyniowego
  • 3 owoce pigwowca
  • cytryna
  • 70 g cukru trzcinowego, np. nierafinowanego 
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 75 g)
  • 250 ml wody
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • sol malinowy (opcjonalnie)

Rozgrzewający kisiel dyniowo-cytrusowy z pigwą – przepis krok po kroku: 

1. Skórkę z pomarańczy i cytryny ścieramy na tarce. Wrzucamy do garnka.

2. Dwie szklanki musu z dyni (przepis w linku) blendujemy z cytrusami bez skórki. Pigwowiec po obraniu ścieramy na tarce o małych oczkach. Łączymy wszystkie składniki. 

3. Dodajemy cynamon, goździki, kardamon i cukier i gotujemy przez 5 minut. W szklance zimnej wody rozprowadzamy mąkę i dodajemy, cały czas mieszając, do garnka. Zagotowujemy i gotujemy przez chwilę na małym ogniu.

4. Gotowy kisiel przekładamy do szklaneczek i oprószamy cynamonem.