Dla 2 osób
Czas: przygotowania: 15 minut, gotowanie: 5-7 minut
Kisiel dyniowo-cytrusowy z pigwą – składniki:
- 2 pomarańcze
- cytryna
- 2 szklanki musu dyniowego
- 3 owoce pigwowca
- cytryna
- 70 g cukru trzcinowego, np. nierafinowanego
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 75 g)
- 250 ml wody
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- sol malinowy (opcjonalnie)
Rozgrzewający kisiel dyniowo-cytrusowy z pigwą – przepis krok po kroku:
1. Skórkę z pomarańczy i cytryny ścieramy na tarce. Wrzucamy do garnka.
2. Dwie szklanki musu z dyni (przepis w linku) blendujemy z cytrusami bez skórki. Pigwowiec po obraniu ścieramy na tarce o małych oczkach. Łączymy wszystkie składniki.
3. Dodajemy cynamon, goździki, kardamon i cukier i gotujemy przez 5 minut. W szklance zimnej wody rozprowadzamy mąkę i dodajemy, cały czas mieszając, do garnka. Zagotowujemy i gotujemy przez chwilę na małym ogniu.
4. Gotowy kisiel przekładamy do szklaneczek i oprószamy cynamonem.
