Dla 4 osób
Przygotowanie: 35 minut
Ryżowe naleśniki z owocami i chrupiącym kremem – składniki:
Na krem z ciasteczkami:
- 200 ml waniliowego serka
- 4 ciasteczka (np. pierniczki, herbatniki, sezamki)
Na naleśniki:
- 125 g ulubionych owoców: malin (mogą być mrożone), śliwek, jabłek, gruszek
- 100 g mąki ryżowej
- 250 ml soku jabłkowego
- łyżeczka cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki stopionego masła
- olej do smażenia
Jak zrobić ryżowe naleśniki z owocami i chrupiącym kremem:
1. Na krem ciasteczka wkładamy do foliowej torebki i kruszymy wałkiem. Mieszamy z serkiem, schładzamy.
2. Mąkę ryżową przesiewamy do miski. Dodajemy sok jabłkowy, cukier, jajka i stopione masło, mieszamy. Wybrane owoce drobno kroimy lekko mieszamy.
3. Patelnię smarujemy olejem, wlewamy porcję ciasta, smażymy naleśnik. Zanim wlejemy kolejną porcję ciasta, musimy je zamieszać (gdyż owoce i mąka szybko opadają na dno), a z patelni papierowym ręcznikiem usunąć resztki soku z owoców.
4. Gotowe naleśniki smarujemy kremem z ciasteczkami, układamy jeden na drugim.
Przepis: Honorata Piwowarska
Rada: Naleśniki możemy też polać sosem malinowym: 250 g mrożonych lub świeżych malin miksujemy. Masę przecieramy przez sito o gęstych oczkach. Dodajemy 2 łyżki likieru, np. wiśniowego i dosładzamy do smaku cukrem pudrem.

są takie.Są też biszkopty. No i sezamki też bez glutenu