Dla 4 osób
Przygotowanie: 35 minut

Ryżowe naleśniki z owocami i chrupiącym kremem – składniki:

Na krem z ciasteczkami:

  • 200 ml waniliowego serka
  • 4 ciasteczka (np. pierniczki, herbatniki, sezamki)

Na naleśniki:

  • 125 g ulubionych owoców: malin (mogą być mrożone), śliwek, jabłek, gruszek 
  • 100 g mąki ryżowej
  • 250 ml soku jabłkowego
  • łyżeczka cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki stopionego masła
  • olej do smażenia

Jak zrobić ryżowe naleśniki z owocami i chrupiącym kremem:

1. Na krem ciasteczka wkładamy do foliowej torebki i kruszymy wałkiem. Mieszamy z serkiem, schładzamy.

2. Mąkę ryżową przesiewamy do miski. Dodajemy sok jabłkowy, cukier, jajka i stopione masło, mieszamy. Wybrane owoce drobno kroimy lekko mieszamy.

3. Patelnię smarujemy olejem, wlewamy porcję ciasta, smażymy naleśnik. Zanim wlejemy kolejną porcję ciasta, musimy je zamieszać (gdyż owoce i mąka szybko opadają na dno), a z patelni papierowym ręcznikiem usunąć resztki soku z owoców.

4. Gotowe naleśniki smarujemy kremem z ciasteczkami, układamy jeden na drugim.
Przepis: Honorata Piwowarska

Rada: Naleśniki możemy też polać sosem malinowym: 250 g mrożonych lub świeżych malin miksujemy. Masę przecieramy przez sito o gęstych oczkach. Dodajemy 2 łyżki likieru, np. wiśniowego i dosładzamy do smaku cukrem pudrem.