Na 4-6 porcji
Przygotowanie: 50 minut

Clafoutis z czereśniami – składniki:

  • 600 g czereśni 
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 125 g mąki
  • 300 ml mleka
  • szczypta soli
  • masło do wysmarowania formy
  • cukier puder do posypania

Jak zrobić clafoutis z czereśniami:

1. Czereśnie myjemy, osuszamy, z owoców usuwamy pestki.

2. Czereśnie mieszamy z połową cukru, odstawiamy. Jajka ubijamy rózgą lub widelcem na jajeczną masę. Do jajek dodajemy stopniowo pozostały cukier, przesianą mąkę, sól i mleko.

3. Owoce przekładamy do okrągłej ceramicznej foremki wysmarowanej masłem i zalewamy ciastem.

4. Zapiekamy ok. 35 minut w 180 st.

5. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Jemy na ciepło lub na zimno.