Na 4-6 porcji
Przygotowanie: 50 minut
Clafoutis z czereśniami – składniki:
- 600 g czereśni
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 125 g mąki
- 300 ml mleka
- szczypta soli
- masło do wysmarowania formy
- cukier puder do posypania
Jak zrobić clafoutis z czereśniami:
1. Czereśnie myjemy, osuszamy, z owoców usuwamy pestki.
2. Czereśnie mieszamy z połową cukru, odstawiamy. Jajka ubijamy rózgą lub widelcem na jajeczną masę. Do jajek dodajemy stopniowo pozostały cukier, przesianą mąkę, sól i mleko.
3. Owoce przekładamy do okrągłej ceramicznej foremki wysmarowanej masłem i zalewamy ciastem.
4. Zapiekamy ok. 35 minut w 180 st.
5. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Jemy na ciepło lub na zimno.
Plus oryginalny przepis zaleca całe owoce - wtedy unika się "struktury przypominającej zakalec".
To nie jedz.