Na 6 porcji
Przygotowanie: ok. 30 minut plus 3 godziny schładzanie
Tiramisu truskawkowe bez jajek – składniki:
- 400 g świeżych truskawek
- łyżka soku z cytryny
- 65 g cukru
- sok z jednej pomarańczy
- 250 g mascarpone
- 250 ml śmietanki 36 proc.
- łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- ok. 300 g biszkoptów (jeśli uda się wam kupić, to warto wybrać włoskie savoiardi)
Do podania:
- kakao
- listki bazylii lub melisy
Jak zrobić tiramisu truskawkowe bez jajek:
1. Truskawki myjemy, osuszamy, odszypułkowujemy, 8-10 owoców pozostawiamy do dekoracji, resztę miksujemy z łyżką cukru oraz sokiem z cytryny na mus. Odstawiamy na chwilę do lodówki.
2. Pomarańczę myjemy, kroimy na pół, wyciskamy sok i przelewamy do płaskiego naczynia, np. do plastikowego pojemnika.
3. Bardzo mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru i cukier z wanilią. Bitą śmietanę delikatnie mieszamy z mascarpone, ale nie mieszamy zbyt długo, żeby krem się nie rozwarstwił. Trzymamy go w chłodnym miejscu.
4. Przygotowujemy pucharki lub szklaneczki na deser, a następnie robimy warstwami tiramisu. Biszkopty wkładamy do pojemnika z sokiem z pomarańczy, nasączamy je i wykładamy na dno pucharków (podłużne ciastka warto połamać na 2-3 części). Na ciastka wykładamy porcję musu truskawkowego oraz porcję kremu. Następnie kładziemy kolejną warstwę biszkoptów nasączonych w soku i kolejną porcję musu oraz kremu śmietanowego.
5. Tak przygotowany deser wkładamy do lodówki na 3-5 godzin, a tuż przed podaniem posypujemy kakao i dekorujemy truskawkami oraz np. listkami bazylii lub melisy.
Przepis na tiramisu truskawkowe – sprawdzone porady:
- Jeśli deser będą jeść dorośli, to do soku pomarańczowego przeznaczonego do nasączania biszkoptów możemy dodać 30 ml likieru pomarańczowego. Inną wersją nasączenia może być, jak w klasycznym tiramisu, osłodzona, mocna kawa.
- Zamiast musu możemy do przygotowania deseru wykorzystać po prostu pokrojone owoce.
- Ten przepis sprawdzi się również w wersji z malinami i jagodami.