Na 6 porcji
Przygotowanie: ok. 30 minut plus 3 godziny schładzanie

Tiramisu truskawkowe bez jajek – składniki:

  • 400 g świeżych truskawek
  • łyżka soku z cytryny
  • 65 g cukru
  • sok z jednej pomarańczy
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml śmietanki 36 proc. 
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru z prawdziwą wanilią 
  • ok. 300 g biszkoptów (jeśli uda się wam kupić, to warto wybrać włoskie savoiardi)

Do podania:

  • kakao
  • listki bazylii lub melisy

Jak zrobić tiramisu truskawkowe bez jajek:

1. Truskawki myjemy, osuszamy, odszypułkowujemy, 8-10 owoców pozostawiamy do dekoracji, resztę miksujemy z łyżką cukru oraz sokiem z cytryny na mus. Odstawiamy na chwilę do lodówki.

2. Pomarańczę myjemy, kroimy na pół, wyciskamy sok i przelewamy do płaskiego naczynia, np. do plastikowego pojemnika.

3. Bardzo mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru i cukier z wanilią. Bitą śmietanę delikatnie mieszamy z mascarpone, ale nie mieszamy zbyt długo, żeby krem się nie rozwarstwił. Trzymamy go w chłodnym miejscu.

4. Przygotowujemy pucharki lub szklaneczki na deser, a następnie robimy warstwami tiramisu. Biszkopty wkładamy do pojemnika z sokiem z pomarańczy, nasączamy je i wykładamy na dno pucharków (podłużne ciastka warto połamać na 2-3 części). Na ciastka wykładamy porcję musu truskawkowego oraz porcję kremu. Następnie kładziemy kolejną warstwę biszkoptów nasączonych w soku i kolejną porcję musu oraz kremu śmietanowego.

5. Tak przygotowany deser wkładamy do lodówki na 3-5 godzin, a tuż przed podaniem posypujemy kakao i dekorujemy truskawkami oraz np. listkami bazylii lub melisy.

Przepis na tiramisu truskawkowe – sprawdzone porady:

  • Jeśli deser będą jeść dorośli, to do soku pomarańczowego przeznaczonego do nasączania biszkoptów możemy dodać 30 ml likieru pomarańczowego. Inną wersją nasączenia może być, jak w klasycznym tiramisu, osłodzona, mocna kawa.
  • Zamiast musu możemy do przygotowania deseru wykorzystać po prostu pokrojone owoce.
  • Ten przepis sprawdzi się również w wersji z malinami i jagodami.