Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 60 minut plus 2 godziny oczekiwania (opcjonalnie)

Kwiaty robinii akacjowej w cieście – składniki:

  • 20 gron kwiatowych robinii akacjowej
  • 2 jajka
  • 130 g mąki
  • szczypta soli
  • 370 ml mleka, rzadkiej śmietanki, wody gazowanej albo jasnego piwa
  • olej do smażenia

Do podania:

  • cukier puder
  • cynamon
  • syrop klonowy

Jak zrobi kwiaty akacji w cieście:

1. Świeżutkie kwiaty zebrane w czystych regionach z dala od szosy, poza miastem, dokładnie przeglądamy i usuwamy wszelkie robaczki – nie płuczemy gron, bo stracą aromat. Kwiaty możemy też rozłożyć w chłodnym miejscu na 2-3 godziny na białym papierze – owady powinny wyjść same. 

2. Jajka roztrzepujemy w misce z połową płynu, dodajemy mąkę, sól i dokładnie rozcieramy, żeby nie było grudek, dolewając jeszcze tyle płynu, aby ciasto miało konsystencję dość gęstej śmietany. Odstawiamy je na ok. pół godziny, żeby odpoczęło.

3. W dość głębokim rondlu rozgrzewamy sporo oleju – kwiaty, smażąc się, muszą pływać.

4. Całe grona maczamy dokładnie w cieście, trzymając za ogonki. Lekko otrzepujemy z nadmiaru ciasta i kolejno kładziemy na tłuszcz.

5. Smażymy na złotobrązowy kolor z obu stron. Olej musi być dobrze rozgrzany, ale nie za gorący, bo ciasto się spali z zewnątrz a kwiaty w środku nie zdążą się usmażyć.

6. Usmażone kwiaty wyjmujemy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z odrobiną cynamonu albo polewamy syropem klonowym.

7. Jemy od razu, bo najlepsze się jeszcze ciepłe!