Dla 4-6 osób (12-15 naleśników z patelni o średnicy 24 cm)
Przygotowanie:

Ciasto na naleśniki – składniki:

  • 2 jajka
  • 500 ml mleka 3,2%
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżka cukru (opcjonalnie)
  • łyżka drobnego cukru do wypieków
  • 1-2 łyżki oleju
  • 250 g mąki pszennej
  • 70 ml wrzątku

Do podania:

  • miód lub dżem do podania

Jak zrobić ciasto na naleśniki?

1. W misce ubijamy jajka z mlekiem, solą, cukrem (opcjonalnie) i łyżką oleju.

2. Stopniowo dodajemy mąkę, cały czas ubijając, aż ciasto będzie gładkie, o konsystencji nieco gęstszej od śmietany.

3. Następnie szybko wlewamy gorącą wodę i energicznie mieszamy.

4. Patelnię teflonową rozgrzewamy na średnim ogniu i zaczynamy smażyć naleśniki. Jeśli mamy dobrą patelnię, to smażymy je w zasadzie bez tłuszczu, ponieważ w cieście jest już olej. Jednak w razie potrzeby możemy nasączyć nim papier kuchenny albo piętkę chleba i przecierać nim dno patelni.

5. Gdy patelnia jest już rozgrzana, wlewamy na środek chochelkę ciasta (70-80 ml), poruszając nią tak, by rozlało się cienką warstwą po całym dnie, pozostawiamy na około 1 minutę, aż na powierzchni naleśnika pojawią się drobne bąbelki, a jego brzegi zaczną się rumienić.

6. Delikatnie podważamy naleśnik szpatułką i palcami, przewracamy go na drugą stronę, smażymy jeszcze przez 10-15 sekund, ale nie dłużej, bo przesmażony naleśnik zrobi się suchy, i przekładamy go na talerz.

7. W ten sam sposób smażymy pozostałe naleśniki.