Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut

Deser z duszonymi jabłkami, twarożkiem i ciasteczkami – składniki:

  • 2-3 jabłka
  • mała paczka herbatników (biszkoptów)
  • 200 g twarożku śmietankowego (lub jogurtu)
  • 4 łyżki karmelu lub płynnego miodu

Jak zrobić deser z duszonymi jabłkami:

1. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, ćwiartki kroimy na pół.

2. Do rondelka wlewamy łyżkę wody i wrzucamy pokrojone jabłka, dusimy bez przykrywania na małym ogniu, aż się zeszklą (ok. 10 minut).

3. Ciasteczka miksujemy w blenderze albo tłuczemy na małe kawałki w woreczku foliowym. Rozdzielamy je na 4 szklane naczynia (szklanki, małe słoiki).

4. Na pokruszone ciastka wkładamy twarożek, potem jabłka i polewamy karmelem lub miodem.

Przepis: Ewa Wagner