Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut
Deser z duszonymi jabłkami, twarożkiem i ciasteczkami – składniki:
- 2-3 jabłka
- mała paczka herbatników (biszkoptów)
- 200 g twarożku śmietankowego (lub jogurtu)
- 4 łyżki karmelu lub płynnego miodu
Jak zrobić deser z duszonymi jabłkami:
1. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, ćwiartki kroimy na pół.
2. Do rondelka wlewamy łyżkę wody i wrzucamy pokrojone jabłka, dusimy bez przykrywania na małym ogniu, aż się zeszklą (ok. 10 minut).
3. Ciasteczka miksujemy w blenderze albo tłuczemy na małe kawałki w woreczku foliowym. Rozdzielamy je na 4 szklane naczynia (szklanki, małe słoiki).
4. Na pokruszone ciastka wkładamy twarożek, potem jabłka i polewamy karmelem lub miodem.
Przepis: Ewa Wagner