Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut
Nugat miodowy z sezamem i migdały miodowo-imbirowe – składniki:
Na nugat:
- 200 g blanszowanych migdałów
- 170 g cukru
- 120 g miodu
- 2 łyżeczki sezamu
Na migdały:
- 2 łyżki masła klarowanego
- 100 g migdałów
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 3 łyżki miodu
Jak zrobić domowy nugat miodowy z sezamem oraz migdały miodowo-imbirowe:
1. Na nugat migdały prażymy na patelni lub podpiekamy na złoty kolor. Odkładamy.
2. Do rondelka wsypujemy cukier, wlewamy 100 ml wody. Rozpuszczamy na małym ogniu, mieszając. Gdy syrop zacznie się karmelizować, dodajemy miód, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, nie mieszając, aż karmel osiągnie temperaturę 155 st. (sprawdzamy, czy karmel jest gotowy – po wyjęciu na talerzyk powinien stwardnieć).
3. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy sezam i migdały, mieszamy. Gdy masa lekko przestygnie, formujemy wałek, owijamy papierem do pieczenia, schładzamy, aż lekko stężeje (jeśli mocno stwardnieje, będzie trudno ją kroić).
4. Na przekąskę z migdałów topimy na patelni masło, wkładamy migdały i imbir, smażymy, aż się zrumienią. Studzimy, dodajemy miód i dokładnie mieszamy.
5. Podajemy z pokrojonym w krążki nugatem.
Rada: nugat (a także inne świąteczne desery) możemy udekorować miodowo-imbirowymi owocami kaki: 2 kaki obieramy, kroimy na plasterki. Topimy 15 g masła, wkładamy kaki, posypujemy szczyptą startego imbiru, smażymy 5 minut. Odwracamy, znów posypujemy imbirem i dosmażamy. Wlewamy 2 łyżki rumu i łyżeczkę soku z cytryny, mieszamy. Dodajemy 30 ml miodu, mieszamy i gotujemy 5 minut.
