Na 24 placki
Przygotowanie: 40 minut

Placuszki bananowe – składniki: 

  • 2 dojrzałe banany średniej wielkości 
  • 200 ml mleka 
  • 2 jajka 
  • 250 g mąki pszennej 
  • 2 łyżki cukru pudru  
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • duża szczypta soli 
  • 1-2 łyżki oleju do smażenia (opcjonalnie)  

Jak zrobić placuszki bananowe: 

1. Banany wkładamy do miski i dokładnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy mleko, jajka i mieszamy składniki za pomocą rózgi lub chwilę miksujemy.

2. Do masy bananowej dodajemy teraz suche składniki, mieszając rózgą lub mikserem 10-15 sekund – tylko do połączenia składników (wtedy placuszki pozostaną puszyste i wilgotne). 

3. Tak przygotowane ciasto odstawiam na 10 minut, żeby odpoczęło i by proszek zaczął pracować. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.

4. W tym czasie rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powierzchnią, a jeśli takiej nie mamy, to rozgrzewamy na patelni niewielką ilość oleju i na koniec zmniejszamy ogień.  

5. Na gorącą patelnię nakładamy w sporych odstępach po łyżce ciasta i smażymy placuszki na dość małym ogniu z jednej i z drugiej strony po 2-3 minuty. Jeśli będziemy je smażyć na zbyt dużym ogniu, szybko się przypieką z zewnątrz, ale nie wyrosną i będą surowe w środku. Jeżeli do smażenia używamy oleju, to po usmażeniu 2 partii placuszków, wlewamy na patelnię kolejną łyżkę oleju.

6. Gotowe bananowe placuszki możemy oprószyć cukrem pudrem lub podawać z ulubionymi konfiturami, z sezonowymi owocami, syropem klonowym lub z czekoladowym kremem. 

Przepis na bananowe placuszki – sprawdzone porady: 

* Najsmaczniejsze są placuszki przygotowane z dojrzałych lub nawet przejrzałych bananów, dlatego jeśli mamy banany zielone, to warto poczekać parę dni, żeby dojrzały i dopiero wtedy przyrządzić ten deser. Zielone banany dodane do potraw całkowicie tracą smak. 

* Zamiast mleka, warto dodać do ciasta na placki jogurt albo kefir, wtedy placuszki będą jeszcze bardziej wyrośnięte. 

* Placuszki bananowe są znakomitą propozycją dla dzieci, tym fajniejszą, że można je przygotować w wersji bez jajek, bez mleka, a nawet bez mąki. Dlatego polecamy je wszystkim alergikom i weganom:
- ciasto na placki bez jajek przygotujemy z bananów, mąki, cukru i proszku do pieczenia, wtedy trzeba jednak dać dla spulchnienia do ciasta jogurt lub kefir;
- ciasto na placki bez mleka przygotujemy, zastępując składnik mleczny (mleko, jogurt, kefir) napojem sojowym, migdałowym lub owsianym;
- ciasto na placki bez mąki zrobimy, mieszając 2 banany z 3 jajkami;
- ciasto na placki wegańskie to: banany, mąka, napój mleczny plus łyżeczka sody (oprócz proszku do pieczenia).
W każdym z tych przepisów możemy pominąć dodatek cukru, jednak warto wtedy dodać do ciasta szczyptę cynamonu lub kilka kropli ekstraktu z wanilii.