Bananowe duszki
Dla 8-10 osób
Przygotowanie: 15-20 minut
Bananowe duszki – składniki:
- 4-5 dość twardych bananów
- sok z cytryny (opcjonalnie)
- 1/2 tabliczki czekolady
- łyżka śmietanki 30 proc.
Jak zrobić bananowe duszki:
1. Banany obieramy ze skórki, przecinamy na pół, nacieramy delikatnie sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały (opcjonalnie). Układamy na desce do krojenia.
2. Czekoladę siekamy nożem na małe kawałeczki podobnej wielkości, żeby się równo roztapiały, dodajemy śmietankę i roztapiamy czekoladę na małym ogniu, cały czas mieszając.
3. Kiedy czekolada się roztopi, za pomocą drewnianego patyczka lub pędzelka dekorujemy leżące poziomo banany, rysując oczy oraz "krzyczące" usta.
4. Czekamy, aż czekolada zastygnie i ustawiamy bananowe duszki na desce lub na półmisku.
Mandarynkowe dynie
Dla 8-10 osób
Przygotowanie: 15-20 minut
Mandarynkowe dynie – składniki:
- 8-10 mandarynek
- 8-10 zielonych podłużnych żelków lub łodyga selera naciowego
- 1/3 tabliczki czekolady deserowej
- łyżka śmietanki 30 proc.
Jak zrobić dynie z mandarynek:
1. Owoce delikatnie obieramy ze skórki, żeby pozostały w całości.
2. W miejsce po szypułkach wciskamy żelkowe ogonki (zamiast żelków możemy użyć kawałków pokrojonego selera naciowego).
3. Czekoladę siekamy nożem na małe kawałeczki podobnej wielkości, żeby równo się roztapiały, dodajemy śmietankę i roztapiamy czekoladę na małym ogniu, cały czas mieszając.
4. Kiedy czekolada się roztopi, za pomocą drewnianego patyczka lub pędzelka malujemy na dyniach czekoladowe oczy.
5. Gotowe dynie układamy na desce na półmisku.