Na 24-32 porcje
Przygotowanie: 30 minut

Jabłka w sosie karmelowym i czekoladzie – składniki:

  • zielone jabłko
  • czerwone jabłko
  • sok z cytryny do skropienia jabłek (opcjonalnie)
  • 16 patyczków do szaszłyków
  • 12-14 krówek (cukierków)
  • łyżka masła
  • łyżka śmietanki 30 proc.
  • 120 g czekolady (mlecznej, deserowej lub gorzkiej)
  • 2 łyżki śmietanki 30 proc.

Na posypki:

  • wiórki kokosowe (ok. 1/4 szklanki)
  • drobno posiekane orzeszki ziemne albo inne (ok. 1/4 szklanki)
  • posiekane lub starte na tarce kawałeczki czekolady (ok. 1/4 szklanki)

Jak zrobić jabłek w karmelu:

1. Jabłka myjemy, kroimy na cząstki (na 12 lub 16 części, w zależności od wielkości jabłek), usuwamy gniazda nasienne, owoce przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały (opcjonalnie), mieszamy i nadziewamy na przecięte na pół szpadki do szaszłyków.

2. Krówki odwijamy z papierków, kroimy na pół lub na mniejsze kawałki. Wybraną czekoladę drobno siekamy nożem.

3. Masło roztapiamy na małym ogniu w rondelku, dodajemy śmietankę oraz pokrojone cukierki i cały czas mieszając, roztapiamy krówki, aż powstania gładka masa (10-15 minut)*. Odstawiamy.

4. W drugim rondelku w podobny sposób roztapiamy czekoladę wymieszaną ze śmietanką.

5. Przekładamy na talerzyki posypki, czyli wiórki kokosowe, orzechy, czekoladę.

6. W gotowej wybranej polewie zanurzamy cząstkę jabłka, pozwalając, by jej nadmiar ściekł do rondelka, następnie obtaczamy jabłko w posypce i odkładam, żeby polewa stężała, np. układając jabłko na papierze do pieczenia lub wstawiając je pionowo do kubeczka. W ten sam sposób przygotowujemy wszystkie cząstki jabłek.

* Jeżeli mamy mikrofalówkę, możemy krówki oraz czekoladę roztopić w tym urządzeniu, umieszczając je w plastikowej lub szklanej miseczce. Wtedy jednak należy co 15 sekund otwierać kuchenkę, mieszać roztapiającą się masę i sprawdzać, czy karmel oraz czekolada są już gotowe.