Na 24-32 porcje
Przygotowanie: 30 minut
Jabłka w sosie karmelowym i czekoladzie – składniki:
- zielone jabłko
- czerwone jabłko
- sok z cytryny do skropienia jabłek (opcjonalnie)
- 16 patyczków do szaszłyków
- 12-14 krówek (cukierków)
- łyżka masła
- łyżka śmietanki 30 proc.
- 120 g czekolady (mlecznej, deserowej lub gorzkiej)
- 2 łyżki śmietanki 30 proc.
Na posypki:
- wiórki kokosowe (ok. 1/4 szklanki)
- drobno posiekane orzeszki ziemne albo inne (ok. 1/4 szklanki)
- posiekane lub starte na tarce kawałeczki czekolady (ok. 1/4 szklanki)
Jak zrobić jabłek w karmelu:
1. Jabłka myjemy, kroimy na cząstki (na 12 lub 16 części, w zależności od wielkości jabłek), usuwamy gniazda nasienne, owoce przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały (opcjonalnie), mieszamy i nadziewamy na przecięte na pół szpadki do szaszłyków.
2. Krówki odwijamy z papierków, kroimy na pół lub na mniejsze kawałki. Wybraną czekoladę drobno siekamy nożem.
3. Masło roztapiamy na małym ogniu w rondelku, dodajemy śmietankę oraz pokrojone cukierki i cały czas mieszając, roztapiamy krówki, aż powstania gładka masa (10-15 minut)*. Odstawiamy.
4. W drugim rondelku w podobny sposób roztapiamy czekoladę wymieszaną ze śmietanką.
5. Przekładamy na talerzyki posypki, czyli wiórki kokosowe, orzechy, czekoladę.
6. W gotowej wybranej polewie zanurzamy cząstkę jabłka, pozwalając, by jej nadmiar ściekł do rondelka, następnie obtaczamy jabłko w posypce i odkładam, żeby polewa stężała, np. układając jabłko na papierze do pieczenia lub wstawiając je pionowo do kubeczka. W ten sam sposób przygotowujemy wszystkie cząstki jabłek.
* Jeżeli mamy mikrofalówkę, możemy krówki oraz czekoladę roztopić w tym urządzeniu, umieszczając je w plastikowej lub szklanej miseczce. Wtedy jednak należy co 15 sekund otwierać kuchenkę, mieszać roztapiającą się masę i sprawdzać, czy karmel oraz czekolada są już gotowe.