KULKI MOCY BEZ PIECZENIA

Kulki kokosowe

Kokosowe kulki mocy bez pieczenia
Kokosowe kulki mocy bez pieczeniafot. shutterstock

Kulki kokosowe – składniki: 

  • 1 szklanka ciepłej ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 180 g)
  • 100 g zmielonego ksylitolu*
  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki mleka w proszku (opcjonalnie, my wybieramy opcję bez)
  • kilkanaście blanszowanych migdałów 

Jak zrobić kulki kokosowe:

1. Zmiksuj ugotowaną, ciepłą kaszę jaglaną razem z ksylitolem i wiórkami kokosowymi.

2. Tak uzyskaną masę przełóż do miski i przez krótką chwilę ugniataj.

3. Uformuj w dłoniach kulki – w środku każdej schowaj po jednym blanszowanym migdale.

4. Kulki obtocz w wiórkach kokosowych i schowaj do lodówki na godzinę lub dwie. 

*Ksylitol, czyli cukier brzozowy, jest zdrowszą alternatywą dla białego cukru. Warto jednak mieć na uwadze, że nie zaleca się go dla dzieci poniżej 3 roku życia. Nie powinno się też przekraczać porcji ok. 15 g dziennie, bo może wywoływać problemy trawienne!

Owsiane kulki mocy z masłem orzechowym

Owsiane kulki mocy z masłem orzechowym
Owsiane kulki mocy z masłem orzechowymfot. shutterstock

Owsiane kulki mocy z masłem orzechowym – składniki:

  • 240 g kremowego, niesłodzonego masła orzechowego
  • 120 ml miodu (mniej lub więcej w zależności od tego jaki smak chcesz osiągnąć)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 220 g zmielonych ekspresowych płatków owsianych
  • 2 łyżeczki nasion chia lub siemienia lnianego 
  • 80 g rodzynek lub niesłodzonej żurawiny (pocięte na pół)

Jak zrobić owsiane kulki mocy z masłem orzechowym:

1. Umieść masło orzechowe i miód w żaroodpornym pojemniku i podgrzewaj przez 15-30 sekund w kuchence mikrofalowej. Jeśli nie masz mikrofali, podgrzej mieszankę w kąpieli wodnej.

2. Ciepłą masę wymieszaj łyżką (lub ugniataj rękami, jeśli masa nie jest zbyt gęsta) z ekstraktem waniliowym, płatkami owsianymi, nasionami (chia lub lnianymi) oraz rodzynkami lub żurawiną.

3. Uformuj kulki i schowaj do lodówki. 

DOMOWE LODY TRUSKAWKOWE

Domowe lody truskawkowe
Domowe lody truskawkowefot. shutterstock

Domowe lody truskawkowe – składniki: 

  • 120 g musu z truskawek (lub innych owoców) 
  • czubata łyżka masła migdałowego (pasty z migdałów)
  • czubata łyżka sera mascarpone

Jak zrobić domowe lody truskawkowe: 

1. Wszystkie składniki wymieszaj razem, aż się dobrze połączą i utworzą jednolitą masę.

2. Przelej do foremek na lody (najlepiej takich z patykami) i zamroź. 

LIZAKI Z KSYLITOLEM

Lizaki z ksylitolem
Lizaki z ksylitolemfot. shutterstock

Lizaki z ksylitolem – składniki:

  • 150 g ksylitolu
  • 50 ml wody
  • 50 g dżemu bez cukru (z ulubionych owoców) lub owocowego musu

Jak zrobić lizaki z ksylitolem:

1. Do wody w garnku wsyp ksylitol. Gotuj na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.

2. Dodaj dżem lub mus i gotuj jeszcze chwilę. Całość mieszaj rózgą. Wyłącz gaz.

3. Gdy piana opadnie, a masa ostygnie, przelej ją do silikonowej foremki, np. na lód.  Do masy włóż patyczki. Gdy lizaki wystygną, schowaj je do zamrażalnika. 

ŻELKI OWOCOWE BEZ CUKRU Z AGAREM LUB Z ŻELATYNĄ

Żelki owocowe z agarem
Żelki owocowe z agaremfot. shutterstock

Żelki owocowe z żelatyną – składniki: 

  • 200-250 ml soku owocowego
  • łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki żelatyny

Jak zrobić żelki owocowe z żelatyną:

1. Do garnka wlej sok z owoców i cytryny i wsyp żelatynę. Stopniowo podgrzewaj sok, aż żelatyna się rozpuści. Pamiętaj jednak, by nie dopuścić do zagotowania. 

2. Tak przygotowany płyn wlej do foremki i poczekaj, aż całość zastygnie.

3. Po 3-4 godzinach schowaj całość do lodówki. 

Żelki owocowe z agarem (wersja wegańska) – składniki: 

  • 200-250 ml soku owocowego
  • łyżka soku z cytryny
  • 1,5-2 łyżeczki agaru

Jak zrobić żelki owocowe z agarem:

1. Do garnka wlej soki i połącz z agarem.

2. Całość doprowadź do wrzenia, a następnie wyłącz i nie gotuj dalej.

3. Przelej masę do foremki i poczekaj ok. pół godziny, aż zastygnie. Gotowe! 

DOMOWA CZEKOLADA BEZ CUKRU

Żelki, lody i czekolada. Przepisy na zdrowe słodycze na Dzień Dziecka!
Żelki, lody i czekolada. Przepisy na zdrowe słodycze na Dzień Dziecka!fot. shutterstock

 Jak zrobić domową czekoladę bez cukru:

  • 40 g masła kakaowego (do kupienia w Internecie) 
  • 60 g kremówki
  • 1 i 1/2 łyżki gorzkiego kakao 
  • 1 łyżka erytrolu w proszku / pudrze (lub więcej, jeśli ma być słodka) 
  • silikonowa forma w kształcie tabliczki czekolady*

Jak zrobić domową czekoladę bez cukru: 

1. Podgrzej śmietankę na patelni, aż zgęstnieje i zacznie bąbelkować. Zmniejsz ogień i regularnie mieszaj, aby krem się nie przypalił. Podgrzewaj, aż objętość kremówki zmniejszy się o połowę. Tak powstały gęsty i lekko żółty krem przelej do miski i odstaw.

2. Roztop masło kakaowe na patelni i wymieszaj z kakao oraz erytrytolem.

3. Gdy krem powstały ze śmietanki i mieszanka z kakao będą miały tę samą letnią temperaturę, połącz je i dokładnie wymieszaj.

4. Masę wlej do foremki lub na pergamin i włóż do zamrażarki lub lodówki, aż zastygnie. 

*Najlepsza będzie silikonowa forma w kształcie tabliczki czekolady, ale nie jest niezbędna. Możesz wylać masę na pergamin, na talerzu lub ewentualnie wykorzystać silikonową tackę na kostki lodu.