KULKI MOCY BEZ PIECZENIA
Kulki kokosowe
Kulki kokosowe – składniki:
- 1 szklanka ciepłej ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 180 g)
- 100 g zmielonego ksylitolu*
- 2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/3 szklanki mleka w proszku (opcjonalnie, my wybieramy opcję bez)
- kilkanaście blanszowanych migdałów
Jak zrobić kulki kokosowe:
1. Zmiksuj ugotowaną, ciepłą kaszę jaglaną razem z ksylitolem i wiórkami kokosowymi.
2. Tak uzyskaną masę przełóż do miski i przez krótką chwilę ugniataj.
3. Uformuj w dłoniach kulki – w środku każdej schowaj po jednym blanszowanym migdale.
4. Kulki obtocz w wiórkach kokosowych i schowaj do lodówki na godzinę lub dwie.
*Ksylitol, czyli cukier brzozowy, jest zdrowszą alternatywą dla białego cukru. Warto jednak mieć na uwadze, że nie zaleca się go dla dzieci poniżej 3 roku życia. Nie powinno się też przekraczać porcji ok. 15 g dziennie, bo może wywoływać problemy trawienne!
Owsiane kulki mocy z masłem orzechowym
Owsiane kulki mocy z masłem orzechowym – składniki:
- 240 g kremowego, niesłodzonego masła orzechowego
- 120 ml miodu (mniej lub więcej w zależności od tego jaki smak chcesz osiągnąć)
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 220 g zmielonych ekspresowych płatków owsianych
- 2 łyżeczki nasion chia lub siemienia lnianego
- 80 g rodzynek lub niesłodzonej żurawiny (pocięte na pół)
Jak zrobić owsiane kulki mocy z masłem orzechowym:
1. Umieść masło orzechowe i miód w żaroodpornym pojemniku i podgrzewaj przez 15-30 sekund w kuchence mikrofalowej. Jeśli nie masz mikrofali, podgrzej mieszankę w kąpieli wodnej.
2. Ciepłą masę wymieszaj łyżką (lub ugniataj rękami, jeśli masa nie jest zbyt gęsta) z ekstraktem waniliowym, płatkami owsianymi, nasionami (chia lub lnianymi) oraz rodzynkami lub żurawiną.
3. Uformuj kulki i schowaj do lodówki.
DOMOWE LODY TRUSKAWKOWE
Domowe lody truskawkowe – składniki:
- 120 g musu z truskawek (lub innych owoców)
- czubata łyżka masła migdałowego (pasty z migdałów)
- czubata łyżka sera mascarpone
Jak zrobić domowe lody truskawkowe:
1. Wszystkie składniki wymieszaj razem, aż się dobrze połączą i utworzą jednolitą masę.
2. Przelej do foremek na lody (najlepiej takich z patykami) i zamroź.
LIZAKI Z KSYLITOLEM
Lizaki z ksylitolem – składniki:
- 150 g ksylitolu
- 50 ml wody
- 50 g dżemu bez cukru (z ulubionych owoców) lub owocowego musu
Jak zrobić lizaki z ksylitolem:
1. Do wody w garnku wsyp ksylitol. Gotuj na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
2. Dodaj dżem lub mus i gotuj jeszcze chwilę. Całość mieszaj rózgą. Wyłącz gaz.
3. Gdy piana opadnie, a masa ostygnie, przelej ją do silikonowej foremki, np. na lód. Do masy włóż patyczki. Gdy lizaki wystygną, schowaj je do zamrażalnika.
ŻELKI OWOCOWE BEZ CUKRU Z AGAREM LUB Z ŻELATYNĄ
Żelki owocowe z żelatyną – składniki:
- 200-250 ml soku owocowego
- łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki żelatyny
Jak zrobić żelki owocowe z żelatyną:
1. Do garnka wlej sok z owoców i cytryny i wsyp żelatynę. Stopniowo podgrzewaj sok, aż żelatyna się rozpuści. Pamiętaj jednak, by nie dopuścić do zagotowania.
2. Tak przygotowany płyn wlej do foremki i poczekaj, aż całość zastygnie.
3. Po 3-4 godzinach schowaj całość do lodówki.
Żelki owocowe z agarem (wersja wegańska) – składniki:
- 200-250 ml soku owocowego
- łyżka soku z cytryny
- 1,5-2 łyżeczki agaru
Jak zrobić żelki owocowe z agarem:
1. Do garnka wlej soki i połącz z agarem.
2. Całość doprowadź do wrzenia, a następnie wyłącz i nie gotuj dalej.
3. Przelej masę do foremki i poczekaj ok. pół godziny, aż zastygnie. Gotowe!
DOMOWA CZEKOLADA BEZ CUKRU
Jak zrobić domową czekoladę bez cukru:
- 40 g masła kakaowego (do kupienia w Internecie)
- 60 g kremówki
- 1 i 1/2 łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżka erytrolu w proszku / pudrze (lub więcej, jeśli ma być słodka)
- silikonowa forma w kształcie tabliczki czekolady*
Jak zrobić domową czekoladę bez cukru:
1. Podgrzej śmietankę na patelni, aż zgęstnieje i zacznie bąbelkować. Zmniejsz ogień i regularnie mieszaj, aby krem się nie przypalił. Podgrzewaj, aż objętość kremówki zmniejszy się o połowę. Tak powstały gęsty i lekko żółty krem przelej do miski i odstaw.
2. Roztop masło kakaowe na patelni i wymieszaj z kakao oraz erytrytolem.
3. Gdy krem powstały ze śmietanki i mieszanka z kakao będą miały tę samą letnią temperaturę, połącz je i dokładnie wymieszaj.
4. Masę wlej do foremki lub na pergamin i włóż do zamrażarki lub lodówki, aż zastygnie.
*Najlepsza będzie silikonowa forma w kształcie tabliczki czekolady, ale nie jest niezbędna. Możesz wylać masę na pergamin, na talerzu lub ewentualnie wykorzystać silikonową tackę na kostki lodu.
a te masła to skąd ? w sklepie tego nie widziałem