Łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą możemy przygotować w mniej niż godzinę. Najpierw szykujemy kapustę, a kiedy ona się dusi, gotujemy łazanki, kroimy i podsmażamy pozostałe składniki i na koniec wszystko łączymy.

Dla 4-6 osób
Czas: przygotowanie 20 minut, gotowanie kapusty 30 minut

Na łazanki z kiszoną kapustą – składniki na 4-6 porcji:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 1/3 łyżeczki ziaren kminku (opcjonalnie)
  • szczypta cukru (opcjonalnie)
  • 250-300 g makaronu typu łazanki (przed ugotowaniem)
  • sól
  • 2 cebule
  • 300 g kiełbasy, np. śląskiej
  • olej
  • łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • łyżka masła
  • pieprz

Łazanki z kiszoną kapustą i kiełbasą – przepis krok po kroku:

1. Nastawiamy kapustę. Kapustę dokładnie odciskamy, a jeśli jest bardzo kwaśna, szybko ją przepłukujemy wodą na sicie, odciskamy, grubo siekamy i przekładamy do garnka. Następnie zalewamy ją niewielką ilością wody (ok. 150 ml, czyli żeby tylko przykryła dno), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz opcjonalnie kminek i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut, aż kapusta będzie miękka. Jeśli w trakcie gotowania woda odparuje, dolewamy jeszcze odrobinę. Jeżeli kapusta po ugotowaniu jest zbyt kwaśna, dodajemy szczyptę cukru (opcjonalnie).

2. Przygotowujemy pozostałe składniki. Łazanki gotujemy w osolonej wodzie 1-2 minuty krócej, niż podano na opakowaniu, żeby makaron pozostał al dente, odcedzamy, odstawiamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, kiełbasą kroimy w półtalarki.

3. Przyrządzamy bazę smaku. W dużym rondlu lub na głębokiej patelni (w takiej, w której pomieszczą się kapusta i łazanki) rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy cebulę i szklimy ją, by zmiękła (ok. 3 minut). Po tym czasie dorzucamy pokrojoną kiełbasę i smażymy razem, aż się zrumieni.

4. Wykańczamy danie. Do rondla przekładamy ugotowaną kapustę (możemy usunąć z niej liście i ziarna przypraw), dorzucamy łyżkę masła, mieszamy i dusimy całość 2-3 minuty, następnie dodajemy makaron, mieszamy, doprawiamy pieprzem i w razie potrzeby solą.

5. Podanie. Łazanki podajemy od razu, np. z kiszonymi ogórkami albo z tartymi buraczkami albo następnego dnia - wtedy smakują najlepiej!

Przepis na łazanki – sprawdzone porady:

  • Możemy też przygotować łazanki z innymi dodatkami, np. z wędzonym boczkiem oraz z pieczarkami. Wtedy, zamiast kiełbasy, dodajemy do cebuli pokrojony boczek oraz pieczarki i tak samo je podsmażamy.
  • Warto też zrobić tę potrawę w wersji wegańskiej – pomijamy wędliny i dodajemy tylko pieczarki albo np. namoczone wcześniej suszone grzyby, a dla podbicia smaku, zamiast masła, dodajemy łyżkę sosu sojowego.
  • Czy łazanki można mrozić? Jeśli został nam nadmiar potrawy to warto to zrobić, choćby dlatego, żeby nie marnować jedzenia! Po rozmrożeniu danie jednak nie będzie już tak smakowite – makaron podczas powtórnego podgrzewania może się rozgotować, a kapusta nie będzie już chrupiąca.
  • Jakie przyprawy do łazanek – najlepiej sprawdzą się przyprawy takie jak do kapusty, czyli liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i kminek. Jeśli jednak ktoś nie przepada z kminkiem, może dodać do potrawy szczyptę majeranku i czosnek. Do łazanek z kiełbasą warto dorzucić odrobinę słodkiej papryki, a do dania w wersji wegańskiej lub wegetariańskiej paprykę słodką wędzoną i sos sojowy. 
  • Łazanki z powodzeniem przygotujemy również z surowej białej kapusty lub z obu rodzajów (pół na pół – surowej i kiszonej).