Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut
Makaron zapiekany z bakłażanem – składniki:
- 200 g pomidorków koktajlowe
- mały bakłażan
- opakowanie sera typu feta
- kulka mozzarelli
- 100 g czarnych oliwek z zalewy
- 500 g ugotowanego makaronu, np. świderków
- oliwa
- sól
- oregano
- świeżo mielony pieprz
Jak zrobić makaron zapiekany z bakłażanem:
1. Pomidorki płuczemy, ewentualnie przekrawamy na połowy. Bakłażana kroimy w kostkę.
2. Oba rodzaje sera osuszamy z zalewy, fetę kruszymy, mozzarellę kroimy w kostkę. Ser mieszamy z odsączonymi oliwkami.
3. Makaron skrapiamy niewielką ilością oliwy, mieszamy z oliwkami, pomidorkami, bakłażanem i rozdrobnionym serem, przyprawiamy do smaku solą, grubo mielonym pieprzem i przekładamy do 4 żaroodpornych naczyń (lub jednego dużego). Posypujemy oregano. Zapiekamy ok. 20 minut w 150 st. .
