Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut

Makaron zapiekany z bakłażanem – składniki:

  • 200 g pomidorków koktajlowe
  • mały bakłażan
  • opakowanie sera typu feta
  • kulka mozzarelli
  • 100 g czarnych oliwek z zalewy
  • 500 g ugotowanego makaronu, np. świderków
  • oliwa
  • sól
  • oregano
  • świeżo mielony pieprz

Jak zrobić makaron zapiekany z bakłażanem:

1. Pomidorki płuczemy, ewentualnie przekrawamy na połowy. Bakłażana kroimy w kostkę.

2. Oba rodzaje sera osuszamy z zalewy, fetę kruszymy, mozzarellę kroimy w kostkę. Ser mieszamy z odsączonymi oliwkami.

3. Makaron skrapiamy niewielką ilością oliwy, mieszamy z oliwkami, pomidorkami, bakłażanem i rozdrobnionym serem, przyprawiamy do smaku solą, grubo mielonym pieprzem i przekładamy do 4 żaroodpornych naczyń (lub jednego dużego). Posypujemy oregano. Zapiekamy ok. 20 minut w 150 st. .