Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

Pieczona papryka z oliwkami – składniki:

  • 150 g komosy ryżowej 
  • 4 papryki
  • 4-6 pomidorków koktajlowych
  • 50 g oliwek bez pestek
  • sól
  • pieprz
  • pesto lub chimichurri oraz natka pietruszki do podania

Jak zrobić pieczoną paprykę z oliwkami:

1. Komosę ryżową gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Papryki płuczemy, osuszamy, kroimy na połówki, wydrążamy gniazda nasienne, strąki delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Pomidorki płuczemy i osuszamy. 

3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na blasze układamy połówki papryk i nakładamy do nich porcje komosy ryżowej, pomidorki i oliwki. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut. Podajemy z sosem i natką.