Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut
Pieczona papryka z oliwkami – składniki:
- 150 g komosy ryżowej
- 4 papryki
- 4-6 pomidorków koktajlowych
- 50 g oliwek bez pestek
- sól
- pieprz
- pesto lub chimichurri oraz natka pietruszki do podania
Jak zrobić pieczoną paprykę z oliwkami:
1. Komosę ryżową gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Papryki płuczemy, osuszamy, kroimy na połówki, wydrążamy gniazda nasienne, strąki delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Pomidorki płuczemy i osuszamy.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na blasze układamy połówki papryk i nakładamy do nich porcje komosy ryżowej, pomidorki i oliwki. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut. Podajemy z sosem i natką.
