Dla 4 osób
Przygotowanie: ok. 30 minut
Kotlety schabowe – składniki:
- 600 g schabu środkowego
- 2 łyżki mleka
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu (opcjonalnie)
- bułka tarta do panierowania
- 2 jajka
- olej lub smalec do smażenia
Jak zrobić kotlety schabowe
1. Mięso dzielimy na cztery kotlety, krojąc schab na plastry o grubości ok. 1,5 cm.
2. Na blacie kuchennym rozkładamy ściereczkę, a na niej deskę do krojenia (tkanina wygłuszy nieco dźwięk tłuczenia kotletów, sprawi, że deska nie będzie się przesuwała, zbierze też drobinki, które będą się rozpryskiwać podczas rozklepywania mięsa). Następnie rozbijamy kotlety tłuczkiem do mięsa na grubość 0,7-0,5 cm, czyli jak kto lubi.
3. Przed smażeniem przygotowujemy talerz z bułką tartą, talerz z jajkami roztrzepanymi z mlekiem oraz patelnię i tłuszcz.
4. Na patelni rozgrzewamy na średnim ogniu sporą ilość tłuszczu (oleju lub smalcu), by sięgał do 0,3-0,4 cm wysokości patelni.
5. W tym czasie solimy (i opcjonalnie posypujemy pieprzem) oraz panierujemy schabowe – najpierw w jajku, potem w bułce tartej, smażymy na średnim ogniu po 4-5 minut z każdej strony i przekładamy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu.
6. Gotowe kotlety schabowe podajemy z ziemniakami i mizerią lub zasmażaną kapustą.
Przepis na kotlety schabowe – sprawdzone porady:
- Mięso na kotlety schabowe powinno mieć temperaturę pokojową, wtedy nie stwardnieje podczas smażenia, dlatego warto wyjąć je z lodówki na godzinę przed przyrządzaniem.
- Kotlety solimy tuż przed smażeniem, żeby pozostały soczyste.
- Pieczone lub smażone kości wieprzowe mają intensywny smak, który podczas obróbki termicznej przenika do mięsa. Dlatego jeśli chcemy przygotować jeszcze bardziej wyraziste schabowe, przygotujmy kotlety z kostką. Przyrządza się je tak samo jak klasyczne schabowe. Należy tylko przed smażeniem, przy każdym kotlecie oczyścić kostkę z błony, a same kotlety naciąć kilka razy w miejscach pokrytych białą błonką, by plastry nie zwijały się podczas smażenia.
No w de to na pewno, lepiej w ustach.
Sznycle są z cielęciny.
Nie. Sznycle to wiedeńskie schabowe tylko mocniej rozklepane.
Sam jesteś mocniej rozklepany. Tradycyjny Sznycel Wiedeński jest z cielęciny.