Na ok. 20 sztuk
Przygotowanie: ok. 60 minut 

Placki ziemniaczane – składniki:

  • ok. 1,2 kg dużych, najlepiej mączystych ziemniaków* 
  • duża cebula - ok. 120 g (opcjonalnie) 
  • duże jajko (lub 2 małe)
  • 2 łyżki mąki pszennej (25-30 g) 
  • sól 
  • olej lub smalec do smażenia 

Jak zrobić placki ziemniaczane: 

1. Ziemniaki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce do tarcia warzyw na mus, (choć jeśli wolicie, to możecie też zetrzeć ziemniaki na tarce o dużych oczkach). Masę przekładamy na gęste sito, które ustawiamy w misce, ziemniaki odciskamy, odstawiamy na kilkanaście minut. Miskę przykrywamy, żeby ziemniaki nie ściemniały. 

2. W tym czasie obieramy cebulę i ścieramy na tarce o drobnych oczkach (ten składnik można ewentualnie pominąć). Dodawanie do placków startej cebuli to klasyczny zabieg, warto jednak od czasu do czasu dorzucić do masy ziemniaczanej cebulkę pokrojoną w kostkę i zeszkloną na maśle. Będzie dodatkiem delikatniejszym i słodszym – znakomicie uzupełni smak smażonych placków. Cebulę odstawiamy.

3. Sok, który zebrał się po odsączeniu masy ziemniaczanej, wylewamy, a osad zgromadzony na dnie miski – skrobię – dodajemy do masy ziemniaczanej. 

4. Do masy dorzucamy też cebulę (surową lub podsmażoną), jajka, łyżkę mąki, sól i wyrabiamy. Ciasto na placki ziemniaczane powinno być dość gęste, wilgotne, ale nie wodniste. Jeśli jest jednak zbyt rzadkie, dosypujemy do niego resztę mąki (nie wsypujemy od razu całej mąki, bo jej nadmiar sprawi, że placki będą twarde). Ciasto możemy odstawić na 5 minut, by składniki się przegryzły.

5. Olej mocno rozgrzewamy na patelni, kładziemy niewielkie porcje ciasta, formując placki (ciasto od razu powinno się ściąć, ale nie zrumienić). Smażymy na dość dużym ogniu na złoty kolor z obydwu stron. Osączamy na ręczniku kuchennym.

6. Zanim usmażymy kolejną porcję placków, znów rozgrzewamy na patelni 1-2 łyżki oleju.

7. Placki podajemy tak, jak lubimy – z cukrem, z cukrem i kwaśną śmietaną, z solą, z sosem chrzanowym, sosem grzybowym albo gulaszem mięsnym

Przepis na placki ziemniaczane tradycyjne – sprawdzone porady:

  • Do placków ziemniaczanych najlepiej wybierać ziemniaki mączyste (skrobiowe). Mają one mniejszą zawartość wody, są bardziej zwarte. Najczęściej są to odmiany żółte, np. bryza lub melody. Jeśli nie mamy pod ręką mączystych ziemniaków, to do placków możemy użyć uniwersalnej irgi albo tych ziemniaków, które mamy w kuchni, i dosypać do masy ziemniaczanej skrobię ziemniaczaną, która ma właściwości sklejające (ale nie więcej niż 2 łyżeczki na 500 g ziemniaków).
  • Placki ziemniaczane smażymy na oleju lub na smalcu, bo w przeciwieństwie do masła tłuszcze te mają wysoką temperaturę dymienia. Używamy patelni o grubym dnie, która nie tylko równomiernie rozprowadza ciepło, ale długo utrzymuje wysoką temperaturę. 
  • Wielbiciele pikantnych smaków mogą dodać do masy ziemniaczanej posiekany ząbek czosnku. Masę ziemniaczaną możemy wzbogacić innymi składnikami – startą dynią, cukinią, serami. Ja szczególnie polecam dodatek marchewki, wtedy placki będą miały piękną złocistą barwę.