Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 60 minut
Marynowanie mięsa: 30 minut
Udka kurczaka pieczone ze śliwkami – składniki
- 8 podudzi kurczaka
- sól
- pieprz
- łyżeczka chilli
- ok. 200 ml cydru
- 3 gałązki rozmarynu
- 2 łyżki miodu
- 300 g śliwek
- główka czosnku
Jak zrobić podudzia kurczaka ze śliwkami:
1. Podudzia nacieramy solą, pieprzem i chilli, przekładamy do miski, zalewamy cydrem, wkładamy gałązki rozmarynu, mieszamy, wstawiamy do lodówki na 30 minut.
2. Kurczaka i przyprawy przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy marynatą. Dodajemy przekrojoną na pół główkę czosnku. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. na mniej więcej 30 minut.
3. Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Układamy w formie z kurczakiem, smarujemy miodem i pieczemy (już bez przykrycia) ok. 20 minut, aż część powstałego sosu odparuje. W trakcie pieczenia możemy obracać kawałki kurczaka, by się równo przyrumieniły.
4. Podajemy z ryżem, ziemniakami lub z bagietką.