Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 60 minut
Marynowanie mięsa: 30 minut

Udka kurczaka pieczone ze śliwkami – składniki

  • 8 podudzi kurczaka 
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka chilli
  • ok. 200 ml cydru
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki miodu
  • 300 g śliwek
  • główka czosnku

Jak zrobić podudzia kurczaka ze śliwkami:

1. Podudzia nacieramy solą, pieprzem i chilli, przekładamy do miski, zalewamy cydrem, wkładamy gałązki rozmarynu, mieszamy, wstawiamy do lodówki na 30 minut.

2. Kurczaka i przyprawy przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy marynatą. Dodajemy przekrojoną na pół główkę czosnku. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. na mniej więcej 30 minut.

3. Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Układamy w formie z kurczakiem, smarujemy miodem i pieczemy (już bez przykrycia) ok. 20 minut, aż część powstałego sosu odparuje. W trakcie pieczenia możemy obracać kawałki kurczaka, by się równo przyrumieniły.

4. Podajemy z ryżem, ziemniakami lub z bagietką.