Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 45 minut
Placki twarogowe – małdrzyki z owocami – składniki:
- 600 g twarogu
- 2 jajka
- łyżka masła
- 3 łyżki bezglutenowej mąki jaglanej
- olej rzepakowy do smażenia
Na sos owocowy:
- ok. 300 g borówek
- ok. 200 g wiśni (mogą być mrożone)
- ok. 200 g czerwonego agrestu
- ok. 200 g malin (mogą być mrożone)
- ok. 100 g jeżyn
- łyżka masła
- garstka listków mięty
- kopiasta łyżka miodu wielokwiatowego
Jak zrobić placki twarogowe bez glutenu – małdrzyki:
1. Na małdrzyki w malakserze miksujemy na gładko twaróg, jajka i roztopione na patelni masło. Dodajemy mąkę i ponownie dokładnie miksujemy. Masa powinna być gładka, gęsta, klejąca i puszysta.
2. Smażymy placki na niewielkiej ilości oleju: ciasto nakładamy łyżką, zsuwamy je na patelnię przy pomocy drugiej łyżki i lekko ugniatamy na patelni. Placki powinny być dość grube. Pozwalamy plackom smażyć się bez pośpiechu – poznamy, że są gotowe do przewrócenia na drugą stronę, kiedy na krawędziach zmienią kolor i wyraźnie zaczną tężeć. Do smażenia możemy również użyć oleju i masła, ale wtedy placki – za sprawą masła – zrumienią się szybciej.
3. Gotowe placki przekładamy na talerz. Możemy podać je od razu, ale równie smaczne są na zimno – w takim wypadku przechowujemy je w lodówce.
4. Sos owocowy. Na patelni rozgrzewamy masło oraz miód. Wrzucamy agrest i dusimy chwilę, aż zacznie lekko mięknąć. Dodajemy borówki i wiśnie, a po krótkim czasie także maliny i jeżyny. Dusimy do momentu, aż owoce podgrzeją się, zmiękną i puszczą nieco soku, ale nie przeobrażą się w konfiturę. Jeśli wolimy słodsze smaki, dodajemy więcej miodu.
5. Gotowe owoce zdejmujemy z ognia. Dodajemy listki mięty i podajemy z małdrzykami.
Przepis: Szymon Kubicki

tylko maslo klarowane, żadnego rzepaku!