Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 45 minut

Placki twarogowe – małdrzyki z owocami – składniki:

  • 600 g twarogu 
  • 2 jajka 
  • łyżka masła 
  • 3 łyżki bezglutenowej mąki jaglanej
  • olej rzepakowy do smażenia 

Na sos owocowy:

  • ok. 300 g borówek 
  • ok. 200 g wiśni (mogą być mrożone)
  • ok. 200 g czerwonego agrestu
  • ok. 200 g malin (mogą być mrożone)
  • ok. 100 g jeżyn 
  • łyżka masła
  • garstka listków mięty 
  • kopiasta łyżka miodu wielokwiatowego

Jak zrobić placki twarogowe bez glutenu – małdrzyki:

1. Na małdrzyki w malakserze miksujemy na gładko twaróg, jajka i roztopione na patelni masło. Dodajemy mąkę i ponownie dokładnie miksujemy. Masa powinna być gładka, gęsta, klejąca i puszysta.

2. Smażymy placki na niewielkiej ilości oleju: ciasto nakładamy łyżką, zsuwamy je na patelnię przy pomocy drugiej łyżki i lekko ugniatamy na patelni. Placki powinny być dość grube. Pozwalamy plackom smażyć się bez pośpiechu – poznamy, że są gotowe do przewrócenia na drugą stronę, kiedy na krawędziach zmienią kolor i wyraźnie zaczną tężeć. Do smażenia możemy również użyć oleju i masła, ale wtedy placki – za sprawą masła – zrumienią się szybciej.

3. Gotowe placki przekładamy na talerz. Możemy podać je od razu, ale równie smaczne są na zimno – w takim wypadku przechowujemy je w lodówce.

4. Sos owocowy. Na patelni rozgrzewamy masło oraz miód. Wrzucamy agrest i dusimy chwilę, aż zacznie lekko mięknąć. Dodajemy borówki i wiśnie, a po krótkim czasie także maliny i jeżyny. Dusimy do momentu, aż owoce podgrzeją się, zmiękną i puszczą nieco soku, ale nie przeobrażą się w konfiturę. Jeśli wolimy słodsze smaki, dodajemy więcej miodu.

5. Gotowe owoce zdejmujemy z ognia. Dodajemy listki mięty i podajemy z małdrzykami.
Przepis: Szymon Kubicki