Dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Pieczona makrela z sosem agrestowym – składniki:
- łyżka masła
- 250 g oczyszczonego i pokrojonego na kawałki agrestu
- 4 oczyszczone makrele o wadze mniej więcej 350 g
- sok z cytryny
- 2 żółtka lub 1 jajko
Jak zrobić pieczoną makrelę z sosem agrestowym:
1. Roztapiamy masło w rondelku, wrzucamy agrest, przykrywamy, dusimy do miękkości na malutkim ogniu, nie mieszając, tylko potrząsając rondlem od czasu do czasu.
2. Odcinamy głowy makreli, mięso w środku tuszek skrapiamy sokiem z cytryny, skórę płytko nacinamy na ukos dwa, trzy razy z każdej strony. Grillujemy 15-20 minut, odwracając ryby na drugą stronę po 8-10 minutach.
3. Agrest przecieramy przez gęste sitko, przelewamy na czystą patelnię, dodajemy roztrzepane jajko lub żółtka i podgrzewamy na małym ogniu, stale mieszając, ale nie doprowadzając do wrzenia.
4. Upieczone ryby układamy na półmisku, podajemy z sosem agrestowym.
