Dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut

Pieczona makrela z sosem agrestowym – składniki:

  • łyżka masła
  • 250 g oczyszczonego i pokrojonego na kawałki agrestu
  • 4 oczyszczone makrele o wadze mniej więcej 350 g
  • sok z cytryny
  • 2 żółtka lub 1 jajko

Jak zrobić pieczoną makrelę z sosem agrestowym:

1. Roztapiamy masło w rondelku, wrzucamy agrest, przykrywamy, dusimy do miękkości na malutkim ogniu, nie mieszając, tylko potrząsając rondlem od czasu do czasu.

2. Odcinamy głowy makreli, mięso w środku tuszek skrapiamy sokiem z cytryny, skórę płytko nacinamy na ukos dwa, trzy razy z każdej strony. Grillujemy 15-20 minut, odwracając ryby na drugą stronę po 8-10 minutach.

3. Agrest przecieramy przez gęste sitko, przelewamy na czystą patelnię, dodajemy roztrzepane jajko lub żółtka i podgrzewamy na małym ogniu, stale mieszając, ale nie doprowadzając do wrzenia.

4. Upieczone ryby układamy na półmisku, podajemy z sosem agrestowym.