Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 30 minut

Gulasz warzywny z cukinią à la leczo – składniki:

  • 3 średnie cukinie
  • 1-2 papryki
  • 4-6 pomidorów
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 500 ml passaty
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka rozmarynu

Jak zrobić leczo z cukinią:

1. Cukinie płuczemy, odcinamy końce i kroimy dyńki na plastry lub w kostkę. Papryki płuczemy, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w paski lub w kostkę. Pomidory płuczemy, kroimy w cząstki, usuwając twarde nasady. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. 

2. Do szerokiego rondla o grubym dnie wlewamy oliwę, podgrzewamy, wrzucamy cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli, wrzucamy paprykę, podsmażamy 5 minut na małym ogniu. Wrzucamy cukinię, wlewamy passatę i dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Dusimy 10 minut na małym ogniu. 

3. Podajemy od razu na ciepło z dobrym pieczywem, albo na zimno, np. na grzance, albo na następny dzień, kiedy gulasz warzywny jest najlepszy.