Dla 4-8 osób
Przygotowanie: ok. 60 minut
Pikantna cukinia faszerowana – składniki:
- 4 duże cukinie
- 250 g makaronu, np. orecchiettte lub innego drobnego makaronu
- sól
- pół szklanki czarnych oliwek
- ząbek czosnku
- 1/4 papryczki chilli
- oliwa
- łyżka kaparów
- puszka krojonych pomidorów
- świeżo mielony czarny pieprz
Do podania:
- świeża bazylia
- dowolnie płatki drożdżowe*
Jak zrobić pikantną cukinię faszerowaną:
1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 st.
2. Cukinie kroimy na pół, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Następnie wyjmujemy i studzimy. Piekarnika nie wyłączamy.
3. Gdy cukinia się piecze, w dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę, dodajemy makaron i gotujemy al dente.
4. Oliwki kroimy na plasterki, czosnek oraz papryczkę chilli siekamy, a z upieczonych cukinii łyżką wyjmujemy miąższ (nie wyrzucamy).
5. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek oraz chilli, smażymy kilka sekund, po czym dodajemy oliwki i kapary. Smażymy 3 minuty, następnie dodajemy pomidory, miąższ z cukinii oraz sporą szczyptę soli i małą szczyptę pieprzu. Dusimy 5-8 minut.
6. W tym czasie makaron odcedzamy i dodajemy do sosu. Mieszamy i przekładamy do wydrążonych cukinii.
7. Z powrotem wkładamy je do piekarnika na 15-18 minut, podajemy skropione oliwą, posypane porwanymi listkami bazylii, pieprzem oraz płatkami drożdżowymi.
Przepis: Marta Dymek
Przepis na pikantną cukinię faszerowaną – sprawdzone porady:
- Im cukinie większe, tym lepsze do faszerowania – zmieści się w nich więcej nadzienia i łatwiej będzie je zapiekać.
- Tym samym farszem można nadziać kabaczki, bakłażany lub małe dynie.
- Ugotowanego makaronu nie trzeba przelewać zimną wodą ani oliwą – oblanie zimną wodą sprawi, że znacznie gorzej będzie wchłaniał sos, a oliwa uniemożliwi przyleganie sosu do klusek. Dlatego warto makaron ugotować naprawdę al dente, odcedzić i tak przygotowany od razu dodać do sosu. Poczujecie różnicę!
* Płatki drożdżowe to przyprawa, która ma serowy aromat – można je kupić w dużych supermarketach albo w sklepach ze zdrową żywnością. Jeśli nie macie płatków drożdżowych, możecie gotowe cukinie posypać drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami.
