Dla 4-8 osób
Przygotowanie: ok. 60 minut

Pikantna cukinia faszerowana – składniki:

  • 4 duże cukinie
  • 250 g makaronu, np. orecchiettte lub innego drobnego makaronu
  • sól
  • pół szklanki czarnych oliwek
  • ząbek czosnku
  • 1/4 papryczki chilli
  • oliwa
  • łyżka kaparów
  • puszka krojonych pomidorów
  • świeżo mielony czarny pieprz

Do podania:

  • świeża bazylia
  • dowolnie płatki drożdżowe*

Jak zrobić pikantną cukinię faszerowaną:

1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 st.

2. Cukinie kroimy na pół, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Następnie wyjmujemy i studzimy. Piekarnika nie wyłączamy.

3. Gdy cukinia się piecze, w dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę, dodajemy makaron i gotujemy al dente.

4. Oliwki kroimy na plasterki, czosnek oraz papryczkę chilli siekamy, a z upieczonych cukinii łyżką wyjmujemy miąższ (nie wyrzucamy). 

5. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek oraz chilli, smażymy kilka sekund, po czym dodajemy oliwki i kapary. Smażymy 3 minuty, następnie dodajemy pomidory, miąższ z cukinii oraz sporą szczyptę soli i małą szczyptę pieprzu. Dusimy 5-8 minut.

6. W tym czasie makaron odcedzamy i dodajemy do sosu. Mieszamy i przekładamy do wydrążonych cukinii.

7. Z powrotem wkładamy je do piekarnika na 15-18 minut, podajemy skropione oliwą, posypane porwanymi listkami bazylii, pieprzem oraz płatkami drożdżowymi.
Przepis: Marta Dymek

Przepis na pikantną cukinię faszerowaną – sprawdzone porady:

  • Im cukinie większe, tym lepsze do faszerowania – zmieści się w nich więcej nadzienia i łatwiej będzie je zapiekać.
  • Tym samym farszem można nadziać kabaczki, bakłażany lub małe dynie.
  • Ugotowanego makaronu nie trzeba przelewać zimną wodą ani oliwą – oblanie zimną wodą sprawi, że znacznie gorzej będzie wchłaniał sos, a oliwa uniemożliwi przyleganie sosu do klusek. Dlatego warto makaron ugotować naprawdę al dente, odcedzić i tak przygotowany od razu dodać do sosu. Poczujecie różnicę!

Płatki drożdżowe to przyprawa, która ma serowy aromat – można je kupić w dużych supermarketach albo w sklepach ze zdrową żywnością. Jeśli nie macie płatków drożdżowych, możecie gotowe cukinie posypać drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami.