Dla 4 osób
Przygotowanie: 50 minut
Kluski żelazne – składniki:
- 1 kg mączystych ziemniaków typu C
- 2 jajka
- sól
- kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- 80-100 g mąki pszennej
- 2-3 cebule
- olej do smażenia
- pieprz
Jak zrobić żelazne kluski:
1. Ziemniaki obieramy, trzemy na tarce o drobnych oczkach ścierających bulwy na mus, przekładamy na sitko ustawione nad miską.
2. Kiedy ziemniaki obciekną – powinny jednak pozostać nieco wilgotne – przekładamy je do drugiej miski (płyn z ziemniaków zachowujemy).
3. Do ziemniaków dodajemy dużą szczyptę soli oraz jajka i dokładnie mieszamy. Dorzucamy skrobię ziemniaczaną, mieszamy, następnie z miseczki z płynem odlewamy wodę, a zebraną na dnie naczynia skrobię również dodajemy do ziemniaczanej masy.
4. W dużym garnku nastawiamy wodę, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Pozostawiamy na małym ogniu – niech lekko mruga.
5. Teraz do wstępnie przygotowanego ciasta, dodajemy stopniowo – łyżka po łyżce – mąkę pszenną, mieszamy i sprawdzamy co jakiś czas konsystencję ciasta – powinno pozostać dość luźne, bo wtedy po ugotowaniu kluski będą miękkie.
6. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy ciasto odpowiednio przygotowane (bo to nasz debiut), robimy z ciasta jedną kluskę i sprawdzamy, czy nie rozpada się podczas gotowania, jeśli się rozpływa, dodajemy jeszcze trochę pszennej mąki.
5. Z gotowego ciasta formujemy partiami kluski za pomocą łyżki zamoczonej za każdym razem w wodzie i wkładamy do garnka.
6. Kiedy kluski wypłyną, wyjmujemy je łyżką cedzakową na płaski półmisek i gotujemy kolejną porcję.
7. Do gotowych klusek przygotowujemy okrasę: cebulę obieramy, drobno siekamy i smażymy na dużej patelni lub w płaskim rondlu na 2-3 łyżkach oleju, żeby się dobrze przyrumieniła i stała chrupiąca.
8. Kiedy cebulka będzie już wysmażona, przekładamy na patelnie kluski, mieszamy i podgrzewamy minutę, następnie przekładamy na talerze i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Przepis na żelazne kluski – sprawdzone porady:
- Żelaziaki i inne ziemniaczane kluski najlepiej robić z ziemniaków typu C, czyli bardzo mączystych bulw. Wtedy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję i nie będzie się rozpadać podczas gotowania. Najlepsze mączyste odmiany to: bryza, bursztyn, cekin, etiuda, finezja, gracja, ibis, jutrzenka, jurata, legenda, mazur, tajfun.
- Starte ziemniaki odsączamy na sitku – masa ziemniaczana powinna pozostać wilgotna, ale przełożona do miski nie może podchodzić wodą, bo wtedy trzeba ją jeszcze nieco odsączyć.
- Do szarych klusek najlepiej dodawać mąkę stopniowo i sprawdzać konsystencję masy. Uwaga: im więcej mąki, tym kluski będą twardsze.
- Kluski żelazne możemy podawać z cebulką, ale dobrym dodatkiem do cebuli będzie też pokruszony twaróg (np. wędzony), skwarki albo podsmażony boczek.

:-)