To moje klasyczne danie z trzech sezonowych warzyw. Jak wszystkie mu podobne, nie opiera się na ścisłych proporcjach składników. Zarówno bobu, jak i groszku może być więcej lub mniej, nie ma to większego znaczenia. Wyjątkowego smaku świeżego groszku nie można pomylić z niczym innym, ani też niczym go zastąpić. Możesz jednak użyć również groszku mrożonego, który sprawdza się tu całkiem nieźle. W przepisie używam bulionu warzywnego, ale może być również mięsny. Jeśli nie masz bulionu, użyj wody. Polecam też wzbogacić smak potrawy dodatkiem białego wytrawnego wina. Płynu nie powinno być zbyt dużo, to nie jest zupa i warzywa nie powinny w nim pływać – większość z nich podgrzeje się na parze, więc nic nie musi się tu gotować. Używam sporych ilości świeżych ziół. Szczególnie lubię intensywny smak majeranku, ale możesz sięgnąć też po bazylię, pietruszkę czy kolendrę. Przepadam za kminkiem, ale wiem, że niektórzy go nie lubią – jeśli tak jest w twoim wypadku, po prostu go pomiń.

Dla 6 osób
Przygotowanie: 40 minut

Bób duszony z groszkiem i koprem włoskim – składniki:

  • 1,5 kg świeżego, niełuskanego groszku (ok. 700 g obranego)
  • 1 kg surowego bobu (ok. 600 g po ugotowaniu i obraniu ze skórki)
  • duża bulwa kopru włoskiego (fenkułu)
  • olej do smażenia
  • 2 zielone papryczki chilli
  • ok. 600 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki kminku
  • łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • sporo świeżego tymianku cytrynowego
  • garść listków mięty
  • mała garść świeżego majeranku
  • trochę listków cząbru
  • sól
  • pieprz

Jak zrobić bób duszony z groszkiem:

1. Wyłuskujemy groszek z łupin.

2. Gotujemy bób (3 minuty), studzimy i obieramy ze skórki.

3. Koper włoski kroimy wzdłuż na pół, wykrawamy dolną, twardą, trójkątną część. Fenkuł siekamy.

4. W dużym głębokim rondlu rozgrzewamy trochę oleju i dodajemy fenkuł wraz ze szczyptą soli. Smażymy 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając. Pod sam koniec dodajemy posiekane papryczki. Można usunąć z nich pestki, ale moim zdaniem wyraźna ostra nuta jest tu wskazana.

5. Wlewamy bulion, czekamy, aż zacznie wrzeć. Dodajemy kminek, kmin i pieprz.

6. Przykrywamy patelnię i dusimy fenkuł 2-3 minuty, aż zmięknie, ale pozostanie jędrny.

7. Dodajemy bób, przykrywamy patelnię i dusimy 2 minuty. Dodajemy groszek i dusimy pod przykryciem jeszcze minutę.

8. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy świeże zioła. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.