Dla 2-4 osób
Przygotowanie: ok. 30 minut
Chrupiące placki z cukinii – składniki:
- duża cebula
- ząbek czosnku
- olej do smażenia
- 3 malutkie cukinie (ok. 400 g)
- sól
- jajko
- 60 g mąki pszennej (4 łyżki)
- sól ziołowa
Jak zrobić placki z cukinii:
1. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy.
2. Cebulę szklimy na łyżce oleju, aż nabierze złotego koloru, od czasu do czasu mieszając, na koniec dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze minutę, odstawiamy.
3. Kiedy cebula się smaży, cukinie myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy na sitko, a najlepiej na sitko wyłożone gazą, posypujemy niewielką ilością soli, mieszamy, odstawiamy na 2-3 minuty i odciskamy sok, żeby ciasto na placki nie było zbyt wodniste.
4. Cukinię przekładamy do miski, dodajemy cebulę z czosnkiem, jajko, mąkę i sól ziołową do smaku. Mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodajemy jeszcze trochę mąki.
5. Na rozgrzanym oleju smażymy cieniutkie placki z obu stron na złoty kolor, przekładamy na ręcznik papierowy i po odsączeniu tłuszczu od razu podajemy.
Orkiszowa
Można dodać np. mielone płatki owsiane
Koreanczycy dodaja make ziemniaczana.
Mąka bezglutenowa. Nie będę robił tu reklamy, ale sa firmy w Polsce które taką makę robią. Składa się ze skrobii pszennej, maki ryżowej i kukurydzianej i hydroksycelulozy zastępujacej gluten. Można z niej normalnie robic placki, pierogi czy ciasto drozdżowe nie uciekając się do koszmarków typu owsa czy gryki.
Tak na marginesie, orkisz tez zawiera gluten jak każda pszenica.
Mąka gryczana nie jest koszmarkiem. Robi się z niej (po zmieszaniu z pszenną) klasyczne bliny. Do podania z kawiorem i śmietaną A z mąki owsianej można przygotować zakwas na bardzo dobry żur…
Jak chcesz inne, podkręcone, może coś w kierunku smaków Azji, to można spróbować mąki z cieciorki.
Ekooszołom. Nie ma większej trucizny niż te wszystkie wasze wynalazki
skrobia ziemniaczana lub ryżowa nadaje plackom chrupkość, mąka konopna czyli zmielonym makuchy po wytłoczeniu oleju konopnego wzbogacają potrawę w białko. Dobry efekt daje wymieszanie skrobi i mąki konopnej.
... a ktoś widział w handlu "malutkie" cukinie?
zebys sie glupio pytal