Dla 2-4 osób
Przygotowanie: ok. 30 minut

Chrupiące placki z cukinii – składniki:

  • duża cebula
  • ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • 3 malutkie cukinie (ok. 400 g)
  • sól
  • jajko 
  • 60 g mąki pszennej (4 łyżki)
  • sól ziołowa 

Jak zrobić placki z cukinii:

1. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy.

2. Cebulę szklimy na łyżce oleju, aż nabierze złotego koloru, od czasu do czasu mieszając, na koniec dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze minutę, odstawiamy.

3. Kiedy cebula się smaży, cukinie myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy na sitko, a najlepiej na sitko wyłożone gazą, posypujemy niewielką ilością soli, mieszamy, odstawiamy na 2-3 minuty i odciskamy sok, żeby ciasto na placki nie było zbyt wodniste.

4. Cukinię przekładamy do miski, dodajemy cebulę z czosnkiem, jajko, mąkę i sól ziołową do smaku. Mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodajemy jeszcze trochę mąki.

5. Na rozgrzanym oleju smażymy cieniutkie placki z obu stron na złoty kolor, przekładamy na ręcznik papierowy i po odsączeniu tłuszczu od razu podajemy.