Dla 4 osób
Przygotowanie: ok. 70 minut

Ziemniaki z grilla z cebulką – składniki:   

  • 1 kg ziemniaków (najlepiej sałatkowe, typ A) 
  • 2 duże cebule  
  • 6 łyżek masła 
  • 3 łyżki oliwy 
  • sól 
  • pieprz 
  • gałka muszkatołowa 

Jak zrobić grillowane ziemniaki z cebulką w folii:  

1. Ziemniaki myjemy, obieramy, wkładam do wrzątku i gotujemy 10 minut (duże 15 minut). Odcedzamy, studzimy, kroimy na dość cienkie plastry. 

2. Cebulę obieramy, kroimy na talarki, szklimy na rozgrzanym oleju z dodatkiem 2 łyżek masła. 

3. Do podsmażonej cebuli dodajemy ziemniaki, przyprawiamy całość solą, pieprzem i gałką muszkatołową, delikatnie mieszamy.

4. Tak przygotowane ziemniaki dzielimy na 4 porcje, układamy dość płaską warstwą na czterech podwójnie złożonych arkuszach folii aluminiowej, na wierzchu kładziemy po łyżce masła, luźno zawijamy paczuszki, pozostawiając szparę, by z pakiecików mogła uchodzić para. 

5. Pakieciki układamy na gorącym ruszcie i pieczemy 40 minut. 

Przepis na ziemniaki z grilla w folii z cebulą – sprawdzone porady: 

  • Do tej potrawy najlepiej wybierać ziemniaki sałatkowe typ A, które podczas pieczenia pozostaną jędrne i się nie rozsypią. 
  • Pod koniec pieczenia możemy rozchylić aluminiowe pakieciki i ziemniaki posypać aromatycznym, startym serem, który się roztopi podczas pieczenia albo serem feta.