Dla 4 osób
Przygotowanie: ok. 70 minut
Ziemniaki z grilla z cebulką – składniki:
- 1 kg ziemniaków (najlepiej sałatkowe, typ A)
- 2 duże cebule
- 6 łyżek masła
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Jak zrobić grillowane ziemniaki z cebulką w folii:
1. Ziemniaki myjemy, obieramy, wkładam do wrzątku i gotujemy 10 minut (duże 15 minut). Odcedzamy, studzimy, kroimy na dość cienkie plastry.
2. Cebulę obieramy, kroimy na talarki, szklimy na rozgrzanym oleju z dodatkiem 2 łyżek masła.
3. Do podsmażonej cebuli dodajemy ziemniaki, przyprawiamy całość solą, pieprzem i gałką muszkatołową, delikatnie mieszamy.
4. Tak przygotowane ziemniaki dzielimy na 4 porcje, układamy dość płaską warstwą na czterech podwójnie złożonych arkuszach folii aluminiowej, na wierzchu kładziemy po łyżce masła, luźno zawijamy paczuszki, pozostawiając szparę, by z pakiecików mogła uchodzić para.
5. Pakieciki układamy na gorącym ruszcie i pieczemy 40 minut.
Przepis na ziemniaki z grilla w folii z cebulą – sprawdzone porady:
- Do tej potrawy najlepiej wybierać ziemniaki sałatkowe typ A, które podczas pieczenia pozostaną jędrne i się nie rozsypią.
- Pod koniec pieczenia możemy rozchylić aluminiowe pakieciki i ziemniaki posypać aromatycznym, startym serem, który się roztopi podczas pieczenia albo serem feta.