Dla 2-3 osób
Przygotowanie: 20 minut
Duszony szpinak z groszkiem i szparagami – składniki:
- 600-700 g świeżego szpinaku
- 500 g świeżego zielonego groszku w łupinach (albo ok. 250 g groszku mrożonego)
- 20-25 zielonych szparagów
- ząbek czosnku
- 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
- sok z 1/2 cytryny
- oliwa extra vergine
- duża szczypta czarnego pieprzu
- duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- duża garść listków mięty
- sól
- masło klarowane (ghee)
Jak zrobić duszony szpinak z groszkiem i szparagami:
1. Dokładnie przeglądamy szpinak, starannie go płuczemy i odsączamy z nadmiaru wody. Wyłuskujemy groszek. Odłamujemy zdrewniałe końce szparagów, płuczemy szparagi i kroimy na 2-3 kawałki (w zależności od wielkości szparagów). Drobno siekamy obrany ze skórki czosnek.
2. Na dressing w dużej misce mieszamy jogurt, sok z cytryny, 2 łyżki oliwy, rozgnieciony w moździerzu pieprz, świeżo startą gałkę muszkatołową, sól i posiekane listki mięty.
3. W dużej głębokiej patelni rozgrzewamy trochę masła klarowanego (ghee) i podsmażamy czosnek, a następnie dodajemy liście szpinaku (w razie potrzeby dorzucamy go partiami). Smażymy, aż szpinak straci objętość, przekładamy do miski.
4. Na patelni rozgrzewamy trochę masła i dodajemy szparagi. Smażymy, co jakiś czas mieszając, ok. 3 minut, po czym dodajemy groszek. Smażymy jeszcze 2-3 minuty.
5. Przekładamy szparagi i groszek z patelni do miski z dressingiem, dodajemy szpinak (odsączamy go z ewentualnego nadmiaru płynu). Mieszamy i przekładamy na duży półmisek lub talerz. Skrapiamy oliwą.
Przepis: Szymon Kubicki
Przepis na duszony szpinak z groszkiem i szparagami – sprawdzone porady:
- Jeżeli chcecie przygotować wegańską wersję tego dania to możecie zrezygnować z jogurtu i masła. Wówczas wystarczy przełożyć szpinak z powrotem na patelnię – do gotowych szparagów i groszku, a na koniec wlać trochę soku z limonki lub cytryny albo dobrej jakości octu balsamicznego.
- Nie rezygnujmy z gałki muszkatołowej. To przyprawa, która świetnie pasuje do szpinaku, podobnie zresztą jak pieprz – dlatego w żadnym razie nie żałujcie pieprzu!