Dla 2-3 osób
Przygotowanie: 20 minut

Duszony szpinak z groszkiem i szparagami – składniki:

  • 600-700 g świeżego szpinaku
  • 500 g świeżego zielonego groszku w łupinach (albo ok. 250 g groszku mrożonego)
  • 20-25 zielonych szparagów
  • ząbek czosnku
  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • sok z 1/2 cytryny
  • oliwa extra vergine
  • duża szczypta czarnego pieprzu
  • duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • duża garść listków mięty
  • sól
  • masło klarowane (ghee)

Jak zrobić duszony szpinak z groszkiem i szparagami:

1. Dokładnie przeglądamy szpinak, starannie go płuczemy i odsączamy z nadmiaru wody. Wyłuskujemy groszek. Odłamujemy zdrewniałe końce szparagów, płuczemy szparagi i kroimy na 2-3 kawałki (w zależności od wielkości szparagów). Drobno siekamy obrany ze skórki czosnek.

2. Na dressing w dużej misce mieszamy jogurt, sok z cytryny, 2 łyżki oliwy, rozgnieciony w moździerzu pieprz, świeżo startą gałkę muszkatołową, sól i posiekane listki mięty.

3. W dużej głębokiej patelni rozgrzewamy trochę masła klarowanego (ghee) i podsmażamy czosnek, a następnie dodajemy liście szpinaku (w razie potrzeby dorzucamy go partiami). Smażymy, aż szpinak straci objętość, przekładamy do miski.

4. Na patelni rozgrzewamy trochę masła i dodajemy szparagi. Smażymy, co jakiś czas mieszając, ok. 3 minut, po czym dodajemy groszek. Smażymy jeszcze 2-3 minuty.

5. Przekładamy szparagi i groszek z patelni do miski z dressingiem, dodajemy szpinak (odsączamy go z ewentualnego nadmiaru płynu). Mieszamy i przekładamy na duży półmisek lub talerz. Skrapiamy oliwą.
Przepis: Szymon Kubicki

Przepis na duszony szpinak z groszkiem i szparagami – sprawdzone porady:

  • Jeżeli chcecie przygotować wegańską wersję tego dania to możecie zrezygnować z jogurtu i masła. Wówczas wystarczy przełożyć szpinak z powrotem na patelnię – do gotowych szparagów i groszku, a na koniec wlać trochę soku z limonki lub cytryny albo dobrej jakości octu balsamicznego.
  • Nie rezygnujmy z gałki muszkatołowej. To przyprawa, która świetnie pasuje do szpinaku, podobnie zresztą jak pieprz – dlatego w żadnym razie nie żałujcie pieprzu!