Dla 4 osób
Przygotowanie: 35 minut plus marynowanie mięsa (najlepiej przez noc)

Karkówka z grilla na ostro – składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chilli lub czuszka
  • oliwa
  • łyżeczka musztardy dijon
  • łyżka miodu
  • mielony czarny pieprz
  • 700 g karkówki wieprzowej
  • 250 ml jasnego piwa
  • tymianek – kilka gałązek
  • 4 ziemniaki podobnej wielkości
  • 4 łyżki masła

Jak zrobić karkówkę z grilla na ostro: 

1. Mięso marynujemy dzień przed grillowaniem. Na marynatę czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę do miski. Papryczkę drobno siekamy (jeśli nie lubimy bardzo ostrych potraw, papryczkę oczyszczamy z nasion), dodajemy do czosnku. Do marynaty dodajemy 2 łyżki oliwy, musztardę, miód, łyżeczkę soli oraz łyżeczkę pieprzu i całość mieszamy.

2. Karkówkę osuszamy, kroimy na 4 kotlety, plastry mięsa lekko rozbijamy pięścią lub rozmasowujemy dłońmi, dzięki temu karkówka będzie miękka po upieczeniu. 

3. W każdy plaster mięsa wmasowujemy marynatę, przekładamy do szczelnie zamykanego naczynia, zalewamy piwem, przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki (lub minimum na 2 godziny).

4. W dniu pikniku, grilla ub przyjęcia pod chmurką przygotowujemy ziemniaki: wyszorowane, nieobrane ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku, uważając, by pozostały al dente, odcedzamy je i studzimy. 

5. Karkówkę wyjmujemy z marynaty (marynatę zachowujemy), układamy na średnio rozgrzanym ruszcie, układamy na wierzchu gałązki tymianku i pieczemy kotlety po ok. 10 minut z każdej strony (czas pieczenia jest uzależniony od grubości mięsa), co jakiś 2-3 minuty smarując pozostałą marynatą. 

6. W tym samym czasie każdego ziemniaka nacinamy na krzyż, na wierzchu układamy po łyżce masła, zawijamy szczelnie w folię aluminiową błyszczącą stroną do środka i kładziemy na grillu obok karkówki. Ziemniaki powinny być gotowe razem z karkówką. 

7. Mięso podajemy z ziemniakami, grillowanymi warzywami i np. z musztardą miodową. 

Nasza podpowiedź, jak zrobić wyśmienitą karkówkę z grilla: 
Oto inne przyprawy i dodatki, które pasują do karkówki, warto więc je dorzucić do marynaty: czosnek, tymianek, rozmaryn, sos sojowy, sos teriyaki, miód, musztarda, papryka ostra i słodka, pasta pomidorowa, sos bbq, cynamon, konfitura żurawinowa, mielone ziarna kolendry, natka pietruszki, świeża kolendra.