Dla 2 osób
Przygotowanie: ok. 30 minut plus 20 minut marynowanie i 15 minut pieczenie
Dorada z grilla – składniki:
- 3 ząbki czosnku
- ziarna czarnego pieprzu
- sól morska
- oliwa
- 3 cytryny
- kilka gałązek rozmarynu
- 2 świeże dorady o wadze 400 gramów każda
Jak zrobić doradę z grilla w stylu chorwackim:
1. Czosnek obieramy, grubo siekamy, przekładamy do moździerza. Dodajemy pół łyżeczki pieprzu w ziarnach oraz łyżeczkę soli, tłuczemy, a następnie ucieramy na jednolitą pastę.
2. Pastę przekładamy do miski, dolewamy do niej 4-5 łyżek oliwy oraz sok z 2 cytryn, mieszamy całość, próbujemy i w razie potrzeby dodajemy jeszcze sól oraz pieprz, na koniec wrzucamy do marynaty kilka pociętych gałązek świeżego rozmarynu. Gotową marynatę odstawiamy na 30 minut do lodówki, żeby smaki dobrze się połączyły.
3. Ryby płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie solimy ich wnętrze i wkładamy do nich plastry z pokrojonej pozostałej cytryny oraz po 2 gałązki rozmarynu, brzuszki spinamy wykałaczkami.
4. Nafaszerowane dorady nacinamy 2-3 razy w poprzek po obu bokach i bardzo dokładnie nacieramy marynatą, także w nacięciach.
5. Przyprawioną rybę odstawiamy na 20 minut, od czasu do czasu smarując ją pozostała marynatą.
6. Zamarynowaną doradę układamy na podwójnie złożonej folii aluminiowej – możemy z niej zrobić łódeczki – i układamy na ruszcie. Na początek ustawiamy kratkę grilla nieco wyżej od żaru, żeby ryba się nie spaliła i po 5-7 minutach przekładamy doradę szczypcami na drugą stronę, obniżamy ruszt i dopiekamy rybę 6-8 minut, żeby się zarumieniła, raz przekładając ją w tym czasie na drugą stronę. (Podczas smażenia możemy smarować rybę marynatą za pomocą gałązek rozmarynu.)
7. Gotową rybę podajemy z grillowanymi warzywami albo sałatką ze świeżych warzyw i sera feta. Pasuje też do niej także ziołowa salsa.
Przepis na doradę z grilla – sprawdzone porady:
- Dorady możemy też przygotować na grillu w inny, bardzo szybki sposób: nacieramy ryby solą, zawijamy w pergamin, układamy na tacce do grillowania i pieczemy 20 minut, przekładając ryby w połowie pieczenia na drugą stronę.
- Delikatne i łatwo rozpadające się ryby najlepiej grillować w składanej kratce z rączką, którą łatwo jest przekładać z jednej strony na drugą. Dzięki temu akcesorium ryba podczas pieczenia się nie połamie.