Dla 4 osób
Przygotowanie: ok. 40 minut plus marynowanie 

Pikantne skrzydełka kurczaka z grilla – składniki:

  • 1 kg skrzydełek (8 sztuk) 
  • 2 ząbki czosnku 
  • łyżka ostrego keczupu 
  • olej 
  • płaska łyżka wędzonej papryki 
  • 1/2 łyżki płatków chili 
  • sól 
  • pieprz 

Na sos: 

  • 250 ml sosu BBQ  
  • 100 ml sosu chili, np. sambal oeleg 
  • 2-3 łyżki sosu sojowego 
  • 2-3 łyżki powideł śliwkowych 
  • 2 łyżki miodu lub cukru trzcinowego 
  • 2 łyżki octu jabłkowego 

Jak zrobić pikantne skrzydełka z grilla: 

1. Skrzydełka dzielimy na mniejsze kawałki, przecinając je w stawach, lotki też odcinamy i odrzucamy, bo na ruszcie wyschną albo się przypalą (możemy je wykorzystać potem do bulionu). Tak przygotowane skrzydełka osuszamy ręcznikiem papierowym i przekładamy do miski lub do plastikowego pojemnika.

2. Na marynatę czosnek obieramy, przeciskamy przez praską, dodajemy keczup oraz łyżkę oleju, mieszamy z wędzoną papryką, płatkami chilli, solą i pieprzem.

3. Powstałą pastą smarujemy skrzydełka tak, żeby były dokładnie pokryte przyprawami i odstawiamy na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc w chłodne miejsce.

4. Kiedy mięso się marynuje, przygotowujemy sos: do rondelka wlewamy sos barbecue, dodajemy sos chilli oraz pozostałe składniki i gotujemy 15-20 minut, cały czas mieszając, żeby sos zgęstniał i się zredukował. Gotowy sos przelewamy do słoika.

5. Zamarynowane skrzydełka wyjmujemy z lodówki na godzinę przed pieczeniem, żeby nabrały temperatury otoczenia, dzięki temu nie staną się twarde po wrzuceniu na ruszt. Następnie grillujemy po 15-20 minut z każdej strony na niezbyt gorącym ruszcie (warto podnieść go wyżej od żaru). 

6. Grillowane skrzydełka podajemy z sosem (możemy go wcześniej podgrzać) oraz np. z kukurydzą z grilla lub grillowaną papryką.

Przepis na pikantne skrzydełka z grilla – sprawdzone porady: 

  • W czasie grillowania warto od czasu do czasu przekładać skrzydełka na drugą stronę, dzięki czemu będą równomiernie przypieczone. 
  • Zwracajmy uwagę, aby w czasie pieczenia żar nie był zbyt silny, bo mięso szybko się spiecze, a w środku skrzydełka pozostaną surowe – w razie czego przesuńmy mięso na brzegi grilla, gdzie temperatura jest nieco niższa lub podnieśmy ruszt jak najwyżej wyżej.