Dla 4 osób
Przygotowanie: ok. 40 minut plus marynowanie
Pikantne skrzydełka kurczaka z grilla – składniki:
- 1 kg skrzydełek (8 sztuk)
- 2 ząbki czosnku
- łyżka ostrego keczupu
- olej
- płaska łyżka wędzonej papryki
- 1/2 łyżki płatków chili
- sól
- pieprz
Na sos:
- 250 ml sosu BBQ
- 100 ml sosu chili, np. sambal oeleg
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 2-3 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżki miodu lub cukru trzcinowego
- 2 łyżki octu jabłkowego
Jak zrobić pikantne skrzydełka z grilla:
1. Skrzydełka dzielimy na mniejsze kawałki, przecinając je w stawach, lotki też odcinamy i odrzucamy, bo na ruszcie wyschną albo się przypalą (możemy je wykorzystać potem do bulionu). Tak przygotowane skrzydełka osuszamy ręcznikiem papierowym i przekładamy do miski lub do plastikowego pojemnika.
2. Na marynatę czosnek obieramy, przeciskamy przez praską, dodajemy keczup oraz łyżkę oleju, mieszamy z wędzoną papryką, płatkami chilli, solą i pieprzem.
3. Powstałą pastą smarujemy skrzydełka tak, żeby były dokładnie pokryte przyprawami i odstawiamy na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc w chłodne miejsce.
4. Kiedy mięso się marynuje, przygotowujemy sos: do rondelka wlewamy sos barbecue, dodajemy sos chilli oraz pozostałe składniki i gotujemy 15-20 minut, cały czas mieszając, żeby sos zgęstniał i się zredukował. Gotowy sos przelewamy do słoika.
5. Zamarynowane skrzydełka wyjmujemy z lodówki na godzinę przed pieczeniem, żeby nabrały temperatury otoczenia, dzięki temu nie staną się twarde po wrzuceniu na ruszt. Następnie grillujemy po 15-20 minut z każdej strony na niezbyt gorącym ruszcie (warto podnieść go wyżej od żaru).
6. Grillowane skrzydełka podajemy z sosem (możemy go wcześniej podgrzać) oraz np. z kukurydzą z grilla lub grillowaną papryką.
Przepis na pikantne skrzydełka z grilla – sprawdzone porady:
- W czasie grillowania warto od czasu do czasu przekładać skrzydełka na drugą stronę, dzięki czemu będą równomiernie przypieczone.
- Zwracajmy uwagę, aby w czasie pieczenia żar nie był zbyt silny, bo mięso szybko się spiecze, a w środku skrzydełka pozostaną surowe – w razie czego przesuńmy mięso na brzegi grilla, gdzie temperatura jest nieco niższa lub podnieśmy ruszt jak najwyżej wyżej.