Dla 6 osób
Przygotowanie: ok. 40 minut plus marynowanie mięsa 

Szaszłyki z kurczaka na grilla – składniki:  

  • ząbek czosnku 
  • oliwa 
  • łyżeczka miodu 
  • łyżka soku z cytryny 
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku 
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 
  • 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki 
  • pieprz do smaku 
  • sól 
  • 500 g ćwiartek kurczaka (2 sztuki) 
  • cukinia ok. 300 g 
  • papryka 
  • czerwona cebula (opcjonalnie) 

Jak zrobić szaszłyki udek kurczaka na grilla: 

1. Do miski z wodą wkładamy na pół godziny szpadki do szaszłyków. Dzięki temu zabiegowi składniki potrawy nie będą przywierać do drewna i łatwiej je będzie zsunąć na talerz. Same szpadki zaś nie spalą się na ruszcie.  

2. Ząbek czosnku obieramy, przeciskamy przez praskę do dużej miski, dodajemy 2 łyżki oliwy, miód, sok z cytryny, łyżeczkę tymianku, pozostałe przyprawy oraz łyżeczkę soli, mieszamy, odstawiamy. 

3. Ćwiartki kurczaka dzielimy na udo i podudzie, zdejmujemy z mięsa skórę i usuwamy kości (możemy je np. wykorzystać do bulionu). Wytrybowane mięso dzielimy na niewielkie kawałki, przekładamy do miski z marynatą, dokładnie obtaczamy mięso w przyprawach i odstawiamy na minimum 30 minut (lub jeszcze lepiej na całą noc). 

4. Kiedy mięso się marynuje, cukinię i paprykę myjemy, osuszamy. Cukinię kroimy w grube plastry, paprykę na kawałki wielkości plastrów cukinii. Cebulę obieramy, kroimy na kawałki (opcjonalnie). 

5. Pokrojone warzywa przekładamy do drugiej miski, doprawiamy pozostałym tymiankiem i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i odstawiamy.  

6. Zamarynowane składniki szaszłyka nadziewamy na szpadki, przekładając kawałki mięsa kawałkami pokrojonych warzyw i grillujemy na ruszcie 12-15 minut, obracając i piekąc szaszłyki z każdej strony po 3-4 minuty. Szaszłyków nie wolno piec zbyt długo, bo mięso stanie się suche i gumowate. 

7. Gotowe szaszłyki podajemy z pieczonymi ziemniakami i ulubionym sosem. 

Przepis na szaszłyki z kurczaka na grilla – sprawdzone porady: 

  • Zamiast mięsa z uda możemy do szaszłyków wykorzystać kurze piersi, wtedy szaszłyki szybciej się upieką (10-12 minut wystarczy), jednak mięso będzie nieco mniej soczyste i bardziej kruche. 
  • Kurczaka na szaszłyki warto zamarynować dzień wcześniej i wstawić na noc do lodówki, wtedy mięso będzie bardzo dobrze doprawione i aromatyczne.  
  • Do szaszłyków z kurczaka najlepiej pasują takie zimne sos jak: sos czosnkowy (majonez, jogurt, czosnek, sól, pieprz); sos tzatziki (jogurt, czosnek, starte świeże ogórki, koperek, oliwa, sól); sos miodowo-musztardowy (majonez, musztarda, miód, przyprawy); sosem orientalny (pulpa mango, majonez, posiekana papryczka chilli, sok z limonki, curry).