Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 30 minut
Jakie kiełbaski na grilla?
- 8-12 kiełbasek (może być śląska, wiejska, toruńska i biała parzona)
Na glazurę do kiełbasek z grilla:
- olej
- piwo
- ostra papryka mielona
- curry
- przyprawa bbq
- miód
- majeranek
Dodatki do kiełbaski z grilla:
- musztarda
- majonez
- keczup
- chrzan
Jak przygotować kiełbasę na grilla:
1. Kiełbasy kroimy na kilkunastocentymetrowe kawałki, nacinamy klika razy w poprzek na głębokość 3-4 milimetrów albo nakłuwamy je w kilku miejscach patyczkiem do szaszłyków – wtedy z kiełbasek wycieknie mniej tłuszczu i będą bardziej soczyste.
2. Przygotowujemy przyprawowe glazury do smarowania wędliny. Może to być np. olej wymieszamy z ostrą lub słodką papryką, olej z curry, olej z dodatkiem przyprawy bbq lub piwo z miodem. Do białej kiełbasy z kolei warto przygotować glazurę z piwa i majeranku albo oleju wymieszanego z cydrem.
3. Kiełbasy przed ułożeniem na grillu smarujemy wybranymi glazurami i układamy nad żarem bezpośrednio na ruszcie lub na tackach. Następnie pieczemy po kilka minut z każdej strony, od czasu do czasu smarując wybraną marynatą.
4. Gotowe kiełbaski zdejmujemy z grilla i podajemy z zimnymi sosami.
Jaka kiełbaska jest najlepsza na grilla?
- Dobre na grilla są kiełbasy z dużą zawartością wody (informacja o składzie powinna znajdować się na etykiecie) – np. biała, śląska, toruńska. Woda podczas grillowania odparowuje, a kiełbaski po upieczeniu pozostają soczyste i aromatyczne. Przy wyborze wędliny warto też zwrócić uwagę na stopień rozdrobnienia mięsa. Wybierajmy kiełbasy średnio lub grubo rozdrobnione (wiejska, dębicka), nie będą pękać i nie staną się suche.
Jak grillować kiełbaski na grillu?
- Kiełbaski możemy grillować zawinięte w papier do pieczenia i folię aluminiową. Można wtedy przygotować pakieciki kiełbasy z dowolnymi dodatkami. Sprawdzi się kiełbasa z cebulką, kiełbasa z dodatkiem pasków papryki lub kiełbaska z ząbkami czosnku. Pieczona w taki sposób wędlina przesiąknie aromatami dorzuconych do niej składników.

normalnie Michelin się należy;
dla mnie najlepsze z grilla są bakłażany, więc to jak widzisz kwestia gustu