Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 30 minut 

Jakie kiełbaski na grilla?

  • 8-12 kiełbasek (może być śląska, wiejska, toruńska i biała parzona) 

Na glazurę do kiełbasek z grilla: 

  • olej 
  • piwo
  • ostra papryka mielona 
  • curry 
  • przyprawa bbq 
  • miód 
  • majeranek 

Dodatki do kiełbaski z grilla: 

  • musztarda 
  • majonez 
  • keczup 
  • chrzan 

Jak przygotować kiełbasę na grilla: 

1. Kiełbasy kroimy na kilkunastocentymetrowe kawałki, nacinamy klika razy w poprzek na głębokość 3-4 milimetrów albo nakłuwamy je w kilku miejscach patyczkiem do szaszłyków – wtedy z kiełbasek wycieknie mniej tłuszczu i będą bardziej soczyste.

2. Przygotowujemy przyprawowe glazury do smarowania wędliny. Może to być np. olej wymieszamy z ostrą lub słodką papryką, olej z curry, olej z dodatkiem przyprawy bbq lub piwo z miodem. Do białej kiełbasy z kolei warto przygotować glazurę z piwa i majeranku albo oleju wymieszanego z cydrem.

3. Kiełbasy przed ułożeniem na grillu smarujemy wybranymi glazurami i układamy nad żarem bezpośrednio na ruszcie lub na tackach. Następnie pieczemy po kilka minut z każdej strony, od czasu do czasu smarując wybraną marynatą.

4. Gotowe kiełbaski zdejmujemy z grilla i podajemy z zimnymi sosami. 

Jaka kiełbaska jest najlepsza na grilla?

  • Dobre na grilla są kiełbasy z dużą zawartością wody (informacja o składzie powinna znajdować się na etykiecie) – np. biała, śląska, toruńska. Woda podczas grillowania odparowuje, a kiełbaski po upieczeniu pozostają soczyste i aromatyczne. Przy wyborze wędliny warto też zwrócić uwagę na stopień rozdrobnienia mięsa. Wybierajmy kiełbasy średnio lub grubo rozdrobnione (wiejska, dębicka), nie będą pękać i nie staną się suche. 

Jak grillować kiełbaski na grillu?

  • Kiełbaski możemy grillować zawinięte w papier do pieczenia i folię aluminiową. Można wtedy przygotować pakieciki kiełbasy z dowolnymi dodatkami. Sprawdzi się kiełbasa z cebulką, kiełbasa z dodatkiem pasków papryki lub kiełbaska z ząbkami czosnku. Pieczona w taki sposób wędlina przesiąknie aromatami dorzuconych do niej składników.