Do tego dania używam podstawowych przypraw i ziół, zwłaszcza wyjątkowo ziemniakolubnego rozmarynu. Szałwię suszę samodzielnie – świetnie przechowuje się w lodówce. Możemy dodać również świeży majeranek, który także doskonale sprawdzi się w tym daniu.

Dla 2 osób
Przygotowanie: 70 minut

Młode ziemniaki pieczone w occie balsamicznym – składniki:

  • ok. 500 g młodych ziemniaków
  • porządny chlust octu balsamicznego jak najlepszej jakości
  • oliwa extra vergine
  • trochę soku z cytryny
  • kopiasta łyżka świeżych listków rozmarynu
  • 2 łyżeczki owoców fenkułu (kopru włoskiego)
  • trochę suszonych listków szałwii (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz

1. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.

2. Dokładnie wyszorowane i osuszone ziemniaki przekładamy do miski. Wlewamy ocet balsamiczny, sok z cytryny i oliwę.

3. Dodajemy przyprawy, koper włoski, roztarte listki szałwii i z grubsza posiekany rozmaryn.

4. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i przekładamy do naczynia do zapiekania.

5. Wstawiamy do piekarnika na 60 minut lub nieco dłużej, w zależności od wielkości ziemniaków.

6. Gdy wierzch ziemniaków zacznie się rumienić, przykrywamy naczynie folią aluminiową (na 15-20 minut przed końcem pieczenia).