Do tego dania używam podstawowych przypraw i ziół, zwłaszcza wyjątkowo ziemniakolubnego rozmarynu. Szałwię suszę samodzielnie – świetnie przechowuje się w lodówce. Możemy dodać również świeży majeranek, który także doskonale sprawdzi się w tym daniu.
Dla 2 osób
Przygotowanie: 70 minut
Młode ziemniaki pieczone w occie balsamicznym – składniki:
- ok. 500 g młodych ziemniaków
- porządny chlust octu balsamicznego jak najlepszej jakości
- oliwa extra vergine
- trochę soku z cytryny
- kopiasta łyżka świeżych listków rozmarynu
- 2 łyżeczki owoców fenkułu (kopru włoskiego)
- trochę suszonych listków szałwii (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
1. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.
2. Dokładnie wyszorowane i osuszone ziemniaki przekładamy do miski. Wlewamy ocet balsamiczny, sok z cytryny i oliwę.
3. Dodajemy przyprawy, koper włoski, roztarte listki szałwii i z grubsza posiekany rozmaryn.
4. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i przekładamy do naczynia do zapiekania.
5. Wstawiamy do piekarnika na 60 minut lub nieco dłużej, w zależności od wielkości ziemniaków.
6. Gdy wierzch ziemniaków zacznie się rumienić, przykrywamy naczynie folią aluminiową (na 15-20 minut przed końcem pieczenia).
KTO DODAJE OLIWĘ EXTRA VERGINE DO DAŃ PODLEGAJĄCYCH OBRÓBCE TERMICZNEJ!
To bzdura.