Na ok. 26 knedli
Przygotowanie: ok. 60 minut  

Knedle z truskawkami – składniki: 

  • ok. 1,4 kg ziemniaków (mączystych typ C) 
  • sól 
  • 500 g truskawek podobnej wielkości 
  • 2 jajka 
  • 200 g mąki pszennej  
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej (opcjonalnie) 
  • kilka łyżeczek cukru pudru 

Do podania: 

  • 3 łyżki tartej bułki 
  • 100 g masła 
  • cukier waniliowy 
  • kwaśna śmietana  
  • cukier 

Jak zrobić knedle z truskawkami – łatwy przepis: 

1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odlewamy, dokładnie odparowujemy na małym ogniu i odstawiamy, żeby nieco ostygły.

2. W tym czasie myjemy i dokładnie osuszamy truskawki, np. papierowym ręcznikiem, po czym usuwamy szypułki. Owoce odstawiamy.

3. Jeszcze ciepłe ziemniaki dwukrotnie przeciskamy przez praskę, przekładamy do miski i czekamy, aż całkiem wystygną.

4. Wystudzone ziemniaki mieszamy z jajkami, dużą szczyptą soli i mąką pszenną, jednak dodajemy ją partiami, bo trzeba pamiętać, że im mniej mąki dodamy, tym ciasto będzie delikatniejsze. Najpierw więc wsypujemy do miski ok. 160 g mąki i wyrabiamy dłońmi ciasto, a jeśli masa okaże się być bardzo lepka, dorzucamy jeszcze resztę mąki.

5. Szybko wyrabiamy ciasto – powinno odchodzić od rąk i być jednolite. Jeżeli nadal jest zbyt rzadkie, dodajemy łyżkę skrobi ziemniaczanej, ale nie więcej, bo knedle po ugotowaniu będą twarde. 

6. Blat lekko posypujemy mąką, przekładamy na niego ciasto i formujemy gruby wałek o średnicy 3-4 centymetrów. Z wałka odcinamy trzycentymetrowej grubości plastry, które następnie rozpłaszczamy, aby powstały małe placuszki. Na środku każdego układamy truskawkę, którą posypujemy niewielką ilością cukru pudru. Ciasto sklejamy, formując kulkę.

7. Gotowe kluski układamy na blacie podsypanym mąką.

8. W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli. Knedle wkładamy delikatnie do wrzątku (możemy użyć łyżki cedzakowej) i gotujemy 4-5 minut, licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wykładamy na półmisek.

9. Tartą bułkę podpiekamy na suchej patelni. Kiedy zrobi się rumiana, dodajemy masło i smażymy minutę.

10. Śmietanę przekładamy do miseczki i mieszamy z cukrem waniliowym.

11. Knedle podajemy polane masłem z tartą bułką, obok stawiamy miseczkę z waniliową śmietaną oraz cukier.

Przepis na knedle z truskawkami – sprawdzone porady: 

  • Najlepsze na knedle są mączyste ziemniaki typ C, np. boryna, bryza, cekin, finezja, melodia. Jeśli nie udało się nam dostać takiej odmiany, do ciasta trzeba będzie dodać łyżkę skrobi ziemniaczanej, która poprawi jego konsystencję. 
  • W podobny sposób przygotowujemy knedle z mrożonymi truskawkami. Truskawki należy wcześniej lekko rozmrozić, ale tylko tak, żeby dało się je rozdzielić. Zmrożone owoce łatwiej będzie oblepić ciastem.