Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut

Spring rolls z nowalijkami i krewetkami – składniki:

  • marchewka
  • ogórek
  • dymka ze szczypiorkiem
  • garść orzeszków ziemnych
  • 24 krewetki (obgotowane, rozmrożone)
  • 8 arkuszy papieru ryżowego
  • sos słodko-kwaśny
  • garść sezamu

Jak zrobić spring rolls z nowalijkami i krewetkami:

1. Marchewkę i ogórek kroimy na cienkie słupki o długości 6 cm.

2. Orzeszki i dymkę ze szczypiorkiem siekamy.

3. Krewetki osuszamy papierowym ręcznikiem i obieramy.

4. Przygotowujemy płaskie naczynie z wodą oraz deskę. Arkusz papieru ryżowego zanurzamy w wodzie na 3-5 sekund, wyciągamy – powinien wciąż być sztywny, zmięknie w trakcie układania składników.

5. Arkusz kładziemy na desce, na jego górnej części układamy kilka krewetek. Następnie
układamy po kilka paseczków marchewki, ogórka, trochę posiekanych orzeszków i szczypiorku. Zawijamy do środka dwa boki arkusza i rolujemy.

6. Spring rollsy podajemy z sosem słodko-kwaśnym lub sojowym oraz sezamem.