Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut
Spring rolls z nowalijkami i krewetkami – składniki:
- marchewka
- ogórek
- dymka ze szczypiorkiem
- garść orzeszków ziemnych
- 24 krewetki (obgotowane, rozmrożone)
- 8 arkuszy papieru ryżowego
- sos słodko-kwaśny
- garść sezamu
Jak zrobić spring rolls z nowalijkami i krewetkami:
1. Marchewkę i ogórek kroimy na cienkie słupki o długości 6 cm.
2. Orzeszki i dymkę ze szczypiorkiem siekamy.
3. Krewetki osuszamy papierowym ręcznikiem i obieramy.
4. Przygotowujemy płaskie naczynie z wodą oraz deskę. Arkusz papieru ryżowego zanurzamy w wodzie na 3-5 sekund, wyciągamy – powinien wciąż być sztywny, zmięknie w trakcie układania składników.
5. Arkusz kładziemy na desce, na jego górnej części układamy kilka krewetek. Następnie
układamy po kilka paseczków marchewki, ogórka, trochę posiekanych orzeszków i szczypiorku. Zawijamy do środka dwa boki arkusza i rolujemy.
6. Spring rollsy podajemy z sosem słodko-kwaśnym lub sojowym oraz sezamem.