Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut
Dorada pieczona z migdałami – składniki:
- ząbek czosnku
- 100 g płatków migdałowych
- 120 g masła
- 4 dorady
- sól
- pieprz
- kilka gałązek koperku
Do podania:
- pieczone ziemniaki lub ziemniaki z wody
- cytryna
1. Czosnek obieramy i siekamy.
2. 80 g migdałów ucieramy z 100 g masła, resztę tłuszczu wykorzystujemy do natłuszczenia formy.
3. Ryby oczyszczamy, płuczemy, osuszamy, nacinamy skórę w kilku miejscach, tuszkę solimy i posypujemy pieprzem. Następnie nacieramy ryby w środku masłem z migdałami oraz czosnkiem, do środka wkładamy również koperek i układamy dorady w natłuszczonej formie.
5. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st.
6. Foremkę wkładamy do piekarnika i pieczemy dorady 25 minut.
7. Kiedy ryby się pieką, pozostałe płatki migdałów rumienimy na suchej patelni.
8. Gotowe dorady podajemy posypane prażonymi migdałami z cząstkami cytryny oraz np. z pieczonymi ziemniakami.
Większość tych przepisów to bullshit, bo ani czas, ani temperatura nie zrobią tego obrazka.
+ 40% czasu to standard.