Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

Dorada pieczona z migdałami – składniki:

  • ząbek czosnku
  • 100 g płatków migdałowych
  • 120 g masła
  • 4 dorady
  • sól
  • pieprz
  • kilka gałązek koperku

Do podania:

1. Czosnek obieramy i siekamy.

2. 80 g migdałów ucieramy z 100 g masła, resztę tłuszczu wykorzystujemy do natłuszczenia formy.

3. Ryby oczyszczamy, płuczemy, osuszamy, nacinamy skórę w kilku miejscach, tuszkę solimy i posypujemy pieprzem. Następnie nacieramy ryby w środku masłem z migdałami oraz czosnkiem, do środka wkładamy również koperek i układamy dorady w natłuszczonej formie.

5. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st.

6. Foremkę wkładamy do piekarnika i pieczemy dorady 25 minut.

7. Kiedy ryby się pieką, pozostałe płatki migdałów rumienimy na suchej patelni. 

8. Gotowe dorady podajemy posypane prażonymi migdałami z cząstkami cytryny oraz np. z pieczonymi ziemniakami.