Dla 4 osób
Przygotowanie i pieczenie: ok. 50 minut

Kaszanka z grilla z kapustą kiszoną – składniki:

  • 2 duże cebule 
  • sól 
  • pieprz 
  • olej 
  • 500 g kapusty kiszonej 
  • 4 kaszanki 

Jak zrobić kaszankę z grilla z kapustą kiszoną: 

1. Cebulę obieramy, kroimy w półtalarki, szklimy ją na rozgrzanej patelni na łyżce oleju, doprawiając solą i świeżo mielonym pieprzem (w ekspresowej wersji tego przepisu możemy tę czynność pominąć).

2. Kapustę kiszoną dokładnie odciskamy, drobno siekamy – jeśli jest bardzo kwaśna, możemy ją przepłukać wodą i dopiero odcisnąć. 

3. Połowę posiekanej kapusty układamy na arkuszu papieru do pieczenia*, na niej układamy kaszanki, posypujemy je przyrumienioną lub surową cebulą (kaszanki możemy też naciąć wzdłuż i dopiero w to nacięcie włożyć cebulkę), całość przykrywamy resztą kapusty i robimy z papieru szczelny pakunek. 

4. Tak przygotowane kaszanki układamy na tacce do grillowania i przykrywamy drugą tacką. Tacki z kaszanką dokładnie zawijamy w folię aluminiową. Pakunek kładziemy na gorącym ruszcie grilla i pieczemy 15-20 minut. Po tym czasie przekładamy pakunek na drugą stronę i grillujemy kolejne 15-20 minut.

5. Kaszankę grillowaną w kapuście podajemy na talerzach z ulubioną musztardą, kiszonym ogórkiem oraz dobrym pieczywem. 

* Kwas z kiszonej kapusty i folia aluminiowa to nie jest zdrowe połączenie (kwas wchodzi w reakcję z metalem), dlatego folię należy koniecznie wyściełać warstwą papieru do pieczenia.

Przepis na kaszankę z grilla z kiszoną kapustą – sprawdzone porady:  

  • Jeśli nie mamy tacek, to możemy przygotować kaszankę w papierze do pieczenia i samej folii aluminiowej. Wtedy osobno każdą z kaszanek w kapuście zawijamy najpierw w pergamin, a potem w kawałek folii błyszczącą stroną do wewnątrz – dzięki temu zabiegowi ciepło z rusztu przeniknie do potrawy.  
  • Smak kaszanki grillowanej z kiszoną kapustą warto nieco wzbogacić. Ci, którzy lubią wytrawne smaki, mogą dodać do duszonej cebuli mieloną, słodką paprykę, a do kapusty nieco majeranku i kminku. Natomiast ci, którzy wolą słodkie nuty, niech poleją kaszankę łyżką miodu oraz odrobiną ciemnego piwa.