Dla 4 osób
Czas przygotowania: 25 minut
Spaghetti z sosem z zielonych szparagów i natki – składniki:
- 300 g zielonych szparagów
- 60 ml oliwy plus do podania
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 2-3 garści listków natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- łyżka drobno startej skórki z cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 40 g tartego parmezanu plus do podania
- 400 g spaghetti
- 4-8 filecików anchois (opcjonalnie)
Jak zrobić spaghetti z sosem z zielonych szparagów i natki:
1. Oczyszczone ze zdrewniałych części szparagi płuczemy, osuszamy, smarujemy odrobiną oliwy, solimy i posypujemy pieprzem. Smażymy 8-10 minut na rozgrzanej patelni grillowej.
2. Szparagi studzimy, kroimy na kawałki (główki zachowujemy). Grillowane pędy miksujemy w blenderze z resztą oliwy, natką, posiekanym czosnkiem, sokiem i skórką z cytryny, parmezanem oraz szczyptą soli i pieprzu. Przelewamy do rondla.
3. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu – powinien być al dente. Odcedzamy, zachowując pół szklanki wody z gotowania.
4. Makaron przekładamy do rondla z sosem i podgrzewamy minutę, mieszając i dolewając po trochu wodę z gotowania makaronu.
5. Makaron przekładamy na talerze, skrapiamy oliwą, posypujemy wiórkami parmezanu, dekorujemy kawałkami anchois (opcjonalnie) oraz główkami szparagów.
Gdzie jest błąd?
Szparagów w tym przepisie nie gotujemy - smażymy na patelni. Chodzi zatem o wodę z gotowania makaronu.
mdosa
Gotujemy makaron, a szparagi smażymy.
Dolewamy wodę z makaronu, żeby zrobił się sos o właściwej konsystencji.
Czytaj uważnie, szparagi GRILLUJEMY! Nie gotujemy.