Dla 4 osób
Czas przygotowania: 25 minut

Spaghetti z sosem z zielonych szparagów i natki – składniki:

  • 300 g zielonych szparagów
  • 60 ml oliwy plus do podania
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 2-3 garści listków natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka drobno startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 40 g tartego parmezanu plus do podania
  • 400 g spaghetti
  • 4-8 filecików anchois (opcjonalnie)

Jak zrobić spaghetti z sosem z zielonych szparagów i natki:

1. Oczyszczone ze zdrewniałych części szparagi płuczemy, osuszamy, smarujemy odrobiną oliwy, solimy i posypujemy pieprzem. Smażymy 8-10 minut na rozgrzanej patelni grillowej.

2. Szparagi studzimy, kroimy na kawałki (główki zachowujemy). Grillowane pędy miksujemy w blenderze z resztą oliwy, natką, posiekanym czosnkiem, sokiem i skórką z cytryny, parmezanem oraz szczyptą soli i pieprzu. Przelewamy do rondla.

3. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu – powinien być al dente. Odcedzamy, zachowując pół szklanki wody z gotowania.

4. Makaron przekładamy do rondla z sosem i podgrzewamy minutę, mieszając i dolewając po trochu wodę z gotowania makaronu.

5. Makaron przekładamy na talerze, skrapiamy oliwą, posypujemy wiórkami parmezanu, dekorujemy  kawałkami anchois (opcjonalnie) oraz główkami szparagów.