Dla 6-8 osób
Przygotowania: 25 minut plus 60 minut pieczenie
Biała kiełbasa pieczona z cebulą – składniki:
- 4 cebule
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżeczki miodu
- łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1 kg białej surowej kiełbasy (może być też kiełbasa parzona)
Jak upiec białą kiełbasę:
1. Cebulę obieramy, kroimy wzdłuż na pół, kroimy na piórka (dzięki temu cebula będzie miękka, ale się nie rozpadnie podczas pieczenia), przekładamy na patelnię, solimy i podsmażamy na łyżce oleju.
2. Naczynie żaroodporne lub brytfankę natłuszczamy pozostałym olejem i przekładamy do niej podsmażoną cebulę, rozkładając ją na dnie naczynia.
3. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st.
4. W miseczce mieszamy musztardę, miód, majeranek oraz paprykę i smarujemy marynatą ponakłuwane wcześniej widelcem kiełbaski.
5. Białą kiełbasę układamy na cebuli, dodajemy gałązki rozmarynu, przykrywamy naczynie pokrywką lub folią aluminiową, pieczemy 30 minut, następnie zdejmujemy pokrywkę i zapiekamy jeszcze 20 minut, od czasu do czasu polewając kiełbaski wytwarzającym się sosem.
6. Gotowa pieczona biała kiełbasa najlepiej smakuje podana z ziemniakami lub dobrym chlebem oraz takimi dodatkami jak chrzan i musztarda.
Pieczona biała kiełbasa – sprawdzone porady:
- Parzenie białej kiełbasy przed pieczeniem nie jest konieczne. Wystarczy jedynie ponakłuwać kiełbaski widelcem, żeby nie pękały w piekarniku.
- Białą kiełbasę możemy podlać w czasie pieczenia 120 ml jasnego piwa albo cydru, wtedy dodatkowo podkręcimy smak sosu wytwarzającego się podczas pieczenia.
- Wypróbujcie wariacji na temat tego przepisu i przygotujcie białą kiełbasę pieczoną z cebulą oraz kawałkami jabłka albo z plasterkami ziemniaków. Zróbcie też koniecznie kolejną wersję tego dania – owińcie kiełbasę w plasterki wędzonego boczku i upieczcie ją z cebulą oraz suszonymi śliwkami.