Dla 6-8 osób 
Przygotowania: 25 minut plus 60 minut pieczenie 

Biała kiełbasa pieczona z cebulą – składniki:

  • 4 cebule  
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • sól 
  • 2 łyżki musztardy francuskiej 
  • 2 łyżeczki miodu 
  • łyżeczka majeranku 
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 
  • 1 kg białej surowej kiełbasy (może być też kiełbasa parzona) 

Jak upiec białą kiełbasę: 

1. Cebulę obieramy, kroimy wzdłuż na pół, kroimy na piórka (dzięki temu cebula będzie miękka, ale się nie rozpadnie podczas pieczenia), przekładamy na patelnię, solimy i podsmażamy na łyżce oleju.

2. Naczynie żaroodporne lub brytfankę natłuszczamy pozostałym olejem i przekładamy do niej podsmażoną cebulę, rozkładając ją na dnie naczynia. 

3. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st.

4. W miseczce mieszamy musztardę, miód, majeranek oraz paprykę i smarujemy marynatą ponakłuwane wcześniej widelcem kiełbaski. 

5. Białą kiełbasę układamy na cebuli, dodajemy gałązki rozmarynu, przykrywamy naczynie pokrywką lub folią aluminiową, pieczemy 30 minut, następnie zdejmujemy pokrywkę i zapiekamy jeszcze 20 minut, od czasu do czasu polewając kiełbaski wytwarzającym się sosem.

6. Gotowa pieczona biała kiełbasa najlepiej smakuje podana z ziemniakami lub dobrym chlebem oraz takimi dodatkami jak chrzan i musztarda.

Pieczona biała kiełbasa – sprawdzone porady:  

  • Parzenie białej kiełbasy przed pieczeniem nie jest konieczne. Wystarczy jedynie ponakłuwać kiełbaski widelcem, żeby nie pękały w piekarniku. 
  • Białą kiełbasę możemy podlać w czasie pieczenia 120 ml jasnego piwa albo cydru, wtedy dodatkowo podkręcimy smak sosu wytwarzającego się podczas pieczenia. 
  • Wypróbujcie wariacji na temat tego przepisu i przygotujcie białą kiełbasę pieczoną z cebulą oraz kawałkami jabłka albo z plasterkami ziemniaków. Zróbcie też koniecznie kolejną wersję tego dania – owińcie kiełbasę w plasterki wędzonego boczku i upieczcie ją z cebulą oraz suszonymi śliwkami.