Dla 8 osób
Przygotowanie: 50 minut
Kotlety devolay (de volaille) – składniki:
- pęczek natki pietruszki lub koperku
- 2 ząbki czosnku
- łyżka soku z cytryny
- 100 g masła
- sól i mielony czarny pieprz do smaku
- 4 piersi kurczaka
- 3 jajka
- olej do smażenia
- 2 łyżki masła (do smażenia)
- tarta bułka do panierowania
- mąka pszenna do panierowania
- 2-3 łyżki mleka
Jak zrobić kotlety devolay:
1. Natkę lub koperek płuczemy, dokładnie osuszamy i drobno siekamy, przekładamy do miseczki. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę do tej samej miseczki, dodajemy też sok z cytryny, miękkie masło, szczyptę soli i pieprzu, ugniatamy i mieszamy widelcem, żeby masa się połączyła.
2. Z masła formujemy osiem wałeczków 7-8 cm długości, zawijamy je w folię spożywczą i schładzamy w lodówce.
3. Piersi kurczaka osuszamy, przekrawamy wszerz na pół i lekko rozbijamy tłuczkiem, uważając, żeby nie porwać i nie podziurawić mięsa.
4. Na kawałku folii spożywczej, nieco większym od rozbitej piersi, układamy kotlet pionowo w dół, lekko posypujemy go solą i pieprzem, w górnej – szerszej – części płata mięsa kładziemy poziomo wałeczek schłodzonego masła i zawijamy całość w rulon ku dołowi. Roladkę okręcamy ścisło folią i wkładamy na 30 minut do zamrażarki.
5. Przygotowujemy trzy talerze oraz rondel, w którym rozgrzewamy dużą ilość oleju wraz z masłem. Na jednym talerzu roztrzepujemy rózgą jajka wymieszane z mlekiem, na drugi wysypujemy mąkę do panierowania, na trzeci tartą bułkę.
6. Schłodzone roladki rozwijamy z folii spożywczej, obtaczamy w mące, następnie w jajku i na koniec w tartej bułce.
7. Tak przygotowane devolaye smażymy 6-7 minut w rozgrzanym oleju (litr oleju o temperaturze ok. 160 st.), często je obracając, aż nabiorą złotego koloru i wypłyną nieco na wierzch. Wtedy kotlety wyjmujemy łyżką cedzakową na papierowy ręcznik.
8. Kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami i surówką albo z zimnymi sosami i sałatką, np. z miksem sałat z pomidorkami i sosem winegret.
Przepis na kotlety devolay – sprawdzone porady:
- Jeśli przygotowujemy kotlety de volaille z całych, nieprzekrawanych piersi (jedynie bez polędwiczek), to wydłużamy czas smażenia do 8-10 minut.
- Kotlety de volaille warto nadziać nie tylko masłem i pietruszką, ale też farszem z pieczarek albo dobrze przyprawionym farszem z mielonego mięsa, np. z polędwiczek wyciętych z kurzych filetów.