Dla 8 osób
Przygotowanie: 50 minut

Kotlety devolay (de volaille) – składniki:

  • pęczek natki pietruszki lub koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • 100 g masła
  • sól i mielony czarny pieprz do smaku
  • 4 piersi kurczaka
  • 3 jajka
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki masła (do smażenia)
  • tarta bułka do panierowania
  • mąka pszenna do panierowania
  • 2-3 łyżki mleka

Jak zrobić kotlety devolay:

1. Natkę lub koperek płuczemy, dokładnie osuszamy i drobno siekamy, przekładamy do miseczki. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę do tej samej miseczki, dodajemy też sok z cytryny, miękkie masło, szczyptę soli i pieprzu, ugniatamy i mieszamy widelcem, żeby masa się połączyła.

2. Z masła formujemy osiem wałeczków 7-8 cm długości, zawijamy je w folię spożywczą i schładzamy w lodówce.

3. Piersi kurczaka osuszamy, przekrawamy wszerz na pół i lekko rozbijamy tłuczkiem, uważając, żeby nie porwać i nie podziurawić mięsa.

4. Na kawałku folii spożywczej, nieco większym od rozbitej piersi, układamy kotlet pionowo w dół, lekko posypujemy go solą i pieprzem, w górnej – szerszej – części płata mięsa kładziemy poziomo wałeczek schłodzonego masła i zawijamy całość w rulon ku dołowi. Roladkę okręcamy ścisło folią i wkładamy na 30 minut do zamrażarki.

5. Przygotowujemy trzy talerze oraz rondel, w którym rozgrzewamy dużą ilość oleju wraz z masłem. Na jednym talerzu roztrzepujemy rózgą jajka wymieszane z mlekiem, na drugi wysypujemy mąkę do panierowania, na trzeci tartą bułkę.

6. Schłodzone roladki rozwijamy z folii spożywczej, obtaczamy w mące, następnie w jajku i na koniec w tartej bułce.

7. Tak przygotowane devolaye smażymy 6-7 minut w rozgrzanym oleju (litr oleju o temperaturze ok. 160 st.), często je obracając, aż nabiorą złotego koloru i wypłyną nieco na wierzch. Wtedy kotlety wyjmujemy łyżką cedzakową na papierowy ręcznik.

8. Kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami i surówką albo z zimnymi sosami i sałatką, np. z miksem sałat z pomidorkami i sosem winegret.

Przepis na kotlety devolay – sprawdzone porady:

  • Jeśli przygotowujemy kotlety de volaille z całych, nieprzekrawanych piersi (jedynie bez polędwiczek), to wydłużamy czas smażenia do 8-10 minut.
  • Kotlety de volaille warto nadziać nie tylko masłem i pietruszką, ale też farszem z pieczarek albo dobrze przyprawionym farszem z mielonego mięsa, np. z polędwiczek wyciętych z kurzych filetów.