Dla 6 osób (na ok. 25 sztuk)
Przygotowanie: 60 minut
Sajgonki z mięsem – składniki:
Na sos chilli:
- 4 czerwone papryczki chilli
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka cukru
- 2 limonki
- łyżka gorącej wody
- łyżka octu ryżowego lub winnego z białych winogron
- 5 łyżek sosu rybnego lub sojowego
- 1/3 pęczka szczypiorku
Farsz do sajgonek:
- 10 suszonych grzybów mun
- 100 g cienkiego makaronu ryżowego (waga przed moczeniem)
- cebula lub 4 szalotki
- marchewka
- 3-4 cm korzenia imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 100 g krewetek w zalewie
- 200 g mielonej karkówki wieprzowej
- jajko
- 1/2 pęczka kolendry
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 2 paczki (około 25 szt.) arkuszy papieru ryżowego
- 200 g cukru
- olej do głębokiego smażenia
Jak zrobić sajgonki:
1. Grzyby mun zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut, aby zmiękły.
2. Następnie przygotowujemy sos. Papryczki płuczemy, osuszamy, siekamy – jeśli chcemy, aby sos był mniej pikantny, najpierw strączki przekrawamy wzdłuż na pół i usuwamy nasionka. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, przekładamy do malaksera lub blendera wraz z kawałkami chilli i miksujemy na gładką pastę. Dodajemy cukier oraz kawałki obranych, pozbawionych białych błonek oraz drobno pokrojonych limonek i dalej miksujemy, aż otrzymamy jednolitą masę. Przekładamy do miseczki, dodajemy wodę, ocet ryżowy lub winny, sos rybny lub sojowy, posiekany szczypiorek, mieszamy i odstawiamy, żeby składniki się przegryzły.
3. Kiedy grzyby się moczą, a sos przegryza, przygotowujemy odważony makaron. Wrzucamy go do niewielkiej ilości wrzącej wody, przykrywamy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy – po 3-4 minutach powinien być gotowy do użycia, więc go odsączamy, osuszamy i kroimy na 2-3 cm kawałki. Jeśli na opakowaniu jest inny przepis, przygotowujemy go wg instrukcji.
4. Szalotki lub cebulę, czosnek, imbir i marchewkę obieramy. Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę, imbir drobno siekamy, marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach i podsmażamy wszystko na 2 łyżkach oleju na dużej patelni, aż cebula się zeszkli, a marchewka zmięknie (4-5 minut).
5. Na patelnię z warzywami przekładamy mięso i obsmażamy je przez 3-4 minuty, przekładamy całość do dużej miski i odstawiamy do wystygnięcia.
6. Krewetki odsączamy z zalewy (jeżeli mamy surowe krewetki, to je płuczemy i dokładnie osuszamy), skorupiaki drobno kroimy, kolendrę płuczemy, dokładnie osuszamy i siekamy.
7. Namoczone grzyby odsączamy, dokładnie odciskamy z wody, osuszamy ręcznikiem papierowym, odkrawamy twarde końcówki, a grzyby drobniutko siekamy.
8. Kiedy warzywa i mięso wystygną, dodajemy do nich makaron, grzyby, krewetki, kolendrę, jajko, doprawiamy sosem rybnym i pieprzem, dokładnie mieszamy wszystkie składniki nadzienia i odstawiamy.
9. Do szerokiego i niezbyt wysokiego naczynia wlewamy litr ciepłej wody, wsypujemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści (cukier sprawi, że sajgonki usmażą się na złoty kolor i będą chrupiące – ten dodatek możemy jednak pominąć).
10. Arkusze papieru ryżowego pojedynczo zanurzamy na kilka sekund w ciepłej wodzie, aż staną się przezroczyste i elastyczne, przekładamy je na wilgotną deskę do krojenia.
11. Na środek arkusza (ale nieco bliżej góry) nakładamy dużą łyżkę nadzienia – układamy je poziomo, zaginamy ryżowy naleśnik i zakładamy go z lewej i prawej strony na farsz, potem składamy górę papieru ryżowego do środka na farsz, dociskamy nadzienie i następnie zwijamy dość ściśle w rulonik, tocząc pakiecik ku dołowi (krótko mówiąc, sajgonki zwijamy jak krokiety).
12. Gotowe do smażenia sajgonki odkładamy na drugą, natłuszczoną deskę, wtedy wilgotne ciasto ryżowe nie będzie się do niej przyklejało.
13. Sajgonki smażymy partiami w głębokim oleju przez 6-8 minut (olej nie powinien być za gorący, bo sajgonki będą się przypalać), wyjmujemy je łyżką cedzakową i układamy na papierowych ręcznikach.
14. Sajgonki podajemy na gorąco z domowym (lub gotowym) sosem albo jako zimną przekąskę do maczania w sosie.
Przepis na sajgonki z mielonym mięsem – sprawdzone porady:
- Jeśli zależy nam na czasie, nie musimy obsmażać mielonego mięsa, wystarczy je dokładnie wymieszać z pozostałymi, przygotowanymi wcześniej, składnikami i przygotować krokieciki do smażenia. Sajgonki z surowym mięsem smażymy dłużej, czyli 8-12 minut w zależności od wielkości pakiecików.
- Tradycyjne wietnamskie sajgonki możemy przygotować również z mięsem kurczaka, wołowiną, surowymi krewetkami, mięsem kraba lub w wersji wegetariańskiej z samymi warzywami oraz grzybami.
- Sajgonki można z powodzeniem upiec w piekarniku. Układamy je zlepieniem do spodu, w odstępach, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy olejem i wstawiamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st.
- Do sosu do sajgonek możemy dodać własne ulubione dodatki. Może to być posiekany imbir, świeża kolendra lub inne zioła, a także np. posiekany ananas z puszki.
Teraz to się nazywa Ho-Czi-Min-Siti.