Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut
Przepis na zielone leniwe ze szpinakiem – składniki:
- 300 g świeżych liści szpinaku
- 0,5 kg białego sera (twaróg półtłusty)
- 2 ugotowane ziemniaki
- 2 jajka
- sól do smaku
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek mąki pszennej
Do podania:
- masło
- tarta bułka
Jak zrobić leniwe ze szpinakiem:
1. Liście szpinaku myjemy i dokładnie miksujemy. Mieszamy z twarogiem, ugotowanymi ziemniakami, jajkami, mąką, solą i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Jeśli ciasto się lepi, dodajemy więcej mąki, ale nie za dużo, żeby kluski nie były twarde.
2. Z ciasta formujemy wałek o średnicy ok. 3-4 cm, delikatnie go spłaszczamy i ukośnie kroimy na małe kluski.
3. Leniwe wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.
4. Podajemy z przyrumienioną na maśle tartą bułką.