Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

Przepis na zielone leniwe ze szpinakiem – składniki:

  • 300 g świeżych liści szpinaku
  • 0,5 kg białego sera (twaróg półtłusty) 
  • 2 ugotowane ziemniaki 
  • 2 jajka 
  • sól do smaku
  • 2 ząbki czosnku 
  • 6 łyżek mąki pszennej

Do podania:

  • masło
  • tarta bułka

Jak zrobić leniwe ze szpinakiem: 

1. Liście szpinaku myjemy i dokładnie miksujemy. Mieszamy z twarogiem, ugotowanymi ziemniakami, jajkami, mąką, solą i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Jeśli ciasto się lepi, dodajemy więcej mąki, ale nie za dużo, żeby kluski nie były twarde.

2. Z ciasta formujemy wałek o średnicy ok. 3-4 cm, delikatnie go spłaszczamy i ukośnie kroimy na małe kluski. 

3. Leniwe wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.

4. Podajemy z przyrumienioną na maśle tartą bułką.