Na 4-6 sztuk
Przygotowanie: ok. 90 minut plus marynowanie mięsa 2 godziny
Domowy kebab z kurczaka – składniki:
- 600 g podudzi kurczaka obranych ze skórki, bez kości
Marynata do kurczaka:
- 300 g naturalnego, gęstego jogurtu, np. greckiego
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- płaska łyżeczka mielonych ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta chilli
- szczypta cynamonu
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- łyżka oleju rzepakowego
Sos do kebabu z kurczaka:
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- łyżeczka ketchupu
- szczypta chilli
Na sałatkę:
- 400 g białej kapusty
- czerwona papryka
- pomidor
- 1 zielony ogórek
- czerwona cebula
Z czym podawać kebab z kurczaka?
- 4-6 chlebków arabskich, lawaszy lub pit (do kupienia w supermarketach)
Jak zrobić domowy kebab z kurczaka:
1. Na marynatę jogurt mieszamy z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, papryką, mieloną kolendrą, kminem, gałką muszkatołową, chilli, cynamonem, koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem oraz olejem.
2. Obrane ze skórki mięso kurczaka zanurzamy w marynacie, mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny (ale najlepiej jest zamarynować mięso dzień wcześniej i zostawić je w lodówce na noc).
3. W tym czasie moczymy w misce z wodą drewniane szpadki do szaszłyków – nie będą się paliły podczas pieczenia.
4. Kiedy mięso skończy się marynować, rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 st., nastawiając go na funkcję grill, a następnie przygotowujemy blachę do pieczenia – niewielką metalową blaszkę, nad którą będą piekły się szaszłyki wykładamy folią aluminiową (dzięki temu będziemy mieć później mniej zmywania).
5. Udka nadziewamy na namoczone szpadki do szaszłyków (mięso możemy wcześniej pokroić na 2-3 mniejsze kawałki), zostawiając kilka centymetrów wolnego patyczka z każdej strony. Gotowe szaszłyki układamy na rantach blaszki, a blaszkę wstawiamy na blachę w górnej części piekarnika. Pieczemy 30 minut, w połowie czasu pieczenia przekładamy kebab na drugą stronę – wtedy równomiernie się upiecze.
6. Kiedy kebab się piecze, przygotowujemy sos oraz sałatkę. Na sos czosnek obieramy i drobno siekamy, przekładamy do miski, dodajemy jogurt, majonez, keczup oraz chilli, mieszamy. Na sałatkę kapustę drobno szatkujemy, paprykę kroimy w paseczki, a pomidory i ogórki w półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy w cieniutkie talarki. Warzywa mieszamy w misce, lekko je ugniatając.
7. Upieczone kebaby z kurczaka zdejmujemy ze szpadek i kroimy na cienkie paski.
8. Pieczywo wykorzystywane do kebabów podpiekamy na suchej patelni, np. grillowej lub w piekarniku. Następnie każdy chlebek wypełniamy porcją warzyw, mięsa oraz sosu. Jeśli używamy lawaszy, najpierw składamy dolną część placka do środka, żeby podczas jedzenia nic nie wyciekało, a potem zwijamy go w rulon. Dla pewności możemy kanapkę od dołu zabezpieczyć papierem śniadaniowym albo papierem do pieczenia.
Domowy kebab z kurczaka – rady:
- Jeżeli nie udało nam się kupić arabskiego pieczywa, możemy wykorzystać pszenne tortille, to najprostszy sposób serwowanie tego dania.
- Innym, bardziej obiadowym, wariantem tej potrawy jest kebab z kurczaka podany na talerzu z ryżem oraz sałatką – możemy ją zrobić z tych samych składników, którymi wypełniamy pieczywo.
Wszystko inne to podróbki.
Dlaczego uważacie, że to kebab a nie szaszłyki z kurczaka?